Simin Lafiti: verzuivelaar bij ’s werelds eerste drijvende zuivelboerderij in Rotterdam

Simin Lafiti (49), afkomstig uit Iran, werkt bij Floating Farm. Haar passie voor zuivel bracht haar de baan als verzuivelaar bij de drijvende boerderij. Deze is grotendeels zelfvoorzienend en circulair. Het regenwater wordt opgevangen en gefilterd tot drinkwater voor koeien. Zonnepanelen zorgen voor stroom, de koeienmest wordt verwerkt tot strooisel voor in de stal en mestkorrels voor in de tuin. Het koeienvoer bestaat deels uit restproducten zoals aardappelschillen, bierbostel en zemelen van bedrijven in en rond Rotterdam.

Nadat Simin veertien jaar geleden naar Nederland kwam, werkte ze eerst bij haar man in zijn kledingmakerij. “Toen ik de vacature als verzuivelaar zag bij Floating Farm, durfde ik eerst niet te solliciteren. Mensen uit mijn omgeving dachten dat ik geen kans zou maken omdat mijn Nederlands niet vloeiend is en ik met mijn 49 jaar misschien al te oud zou zijn. Maar mijn overtuiging is dat je naar hart moet luisteren en dat positieve krachten je helpen je doel te bereiken. Dus ik heb doorgezet en heb mijn hart gevolgd. Nu, anderhalf jaar verder vertel ik aan al mijn vriendinnen dat niets je hoeft tegen te houden, als je maar naar je hart luistert en je passie volgt.”

35 koeien, 700 liter melk

De 35 koeien van Floating Farm produceren dagelijks zo’n 700 liter melk. Simin: “De melk van de koeien maak ik verkoopbaar. Na het homogeniseren en pasteuriseren ga ik de zuivel verpakken. We verkopen gepasteuriseerde melk en yoghurt. Je kunt de melk in twee varianten kopen; rauw uit de tap of gepasteuriseerd in flessen. De gepasteuriseerde melk homogeniseren we slechts licht, zo houden we een zo puur en natuurlijk mogelijk product. Hierdoor kan de samenstelling en smaak van de melk verschillen per fles; heel anders dan gewone melk, want die heeft een gestandaardiseerde smaak.”

Rotterdam kent een grote diversiteit aan culturen, zo hebben mensen met een Surinaamse, Turkse of Indiaanse achtergrond de weg naar Floating Farm gevonden. Simin: “Zij maken vaak zélf hun yoghurt of kaas, daarom is de rauwe melk van Floating Farm zeer populair. Vooral in het weekend of met de vastentijd wordt er aandacht besteed aan lekker eten en wordt onze rauwe melk gekocht. Een van onze vaste klanten is een meneer uit India die hier elke week 15 liter melk koopt om kaas van te maken.” Wat Simin betreft is dat de volgende stap in de productuitbreiding; een eigen Floating Farm kaas.

Floating Farm produceert op een circulaire en klimaat adaptieve manier gezond voedsel op de plek waar mensen wonen. Zo draagt Floating Farm bij aan de verbinding tussen voedselproductie en de consument, voor een gezondere, bewustere en duurzame samenleving. Meer weten over Floating Farm; klik dan hier.

Vrouwen van Nu wil een duurzame bijdrage leveren aan de relatie tussen Platteland en Stad. De ontwikkeling van een landelijk voedselplatform i.s.m. LTO Vrouw & Bedrijf is een van de initiatieven van de vereniging. Op 25 maart 2021 is de eerste bijeenkomst gepland, wil je deelnemen of meer informatie? Kijk op de website.

Bron: Vrouwen van Nu Magazine, thema nummer Platteland & Stad.

Gerelateerd

  • Zo leer je je peuter uitslapen

  • De grappigste tweets over mode

  • De evolutie van de invloedrijkste blogger ter wereld

  • In de spotlight: directeur Stichting Dutch Dream Foundation Zehra Dogan