RoosArt verovert de wereld met haar streetart

Rosalie de Graaf, 20 jaar uit Doesburg, is hard op weg zich een plaats in de top van de internationale streetart-wereld te veroveren. Een wereld waar de man/vrouw verhouding 99/1 is. Een wereld van steigers en ladders, macho-mannen, grote schoenen én Rosalie!  Meer inzetten van talenten van vrouwen is wat Vrouwen van Nu stimuleert en waarom Rosalie een podium verdient.

In 2018 behoorde Rosalie al bij de eerste 5 winnaars van de Street Art Awards Benelux. “Vanaf toen is het erg snel gegaan”, vertelt Rosalie. “Je komt in het nieuws en leert ook meteen veel mensen kennen. De muurschildering van een kussende Poetin en Trump die ik in die tijd gemaakt heb, ging de hele wereld over. Daar kwamen veel reacties op, ook negatieve. Ik was 18, nou, dan moet je wel een dikke huid hebben…”

“Ik ben van de YouTube-generatie en heb mezelf de technieken aangeleerd door te kijken naar de filmpjes van Bob Ross onder andere. Realistisch schilderen vind ik leuk, zo dat je het verschil niet ziet tussen een schilderij en een foto. Via een vriend werd ik geïnspireerd om met spuitbussen te gaan werken.” Maar het bleef een hobby, Rosalie ging geneeskunde studeren in Nijmegen. Haar droom achterna om dokter te worden in de psychiatrie. Het schilderen bleef trekken en leverde haar inkomsten op. En toen ze om haar heen medestudenten zag instorten aan een burn-out nam Rosalie de beslissing: ik ga full-time schilderen, daar word ik gelukkig van.

“Ik denk dat ik sneller volwassen ben geworden dan mijn leeftijdgenoten”

In 2019 belandde Rosalie op De Jonge 100, een lijst met veelbelovende en inspirerende jongeren tot en met 25 jaar. En won ze de Beste Jonge Ondernemersprijs.  “Voor een groot gedeelte ben ik bezig met ondernemen”, legt Rosalie uit. “Anders red je het niet. Ik geef lezingen en workshops, overleg met gemeentes over projecten, onderhoud contacten.
Het overlijden van haar moeder, op 49-jarige leeftijd, heeft haar kijk op het leven veranderd. Elke dag sta ik op en denk: ik leef nog, ga er iets van maken! Als je iets wil in het leven moet je er gewoon voor gaan. En als mensen zeggen: ‘dat kun jij niet’, dan moet je je er niets van aantrekken. Maar ik merk dat ik sneller volwassen ben geworden dan mijn leeftijdgenoten.”

Bij streetart wordt in overleg met de eigenaar of omgeving een kunstwerk gemaakt op een muur, een gebouw, of iets in het straatbeeld zoals Rosalie deze zomer met afvalcontainers in haar woonplaats Doesburg. Het onderwerp bedenkt ze ter plekke. Rosalie heeft grote doelen voor zichzelf gesteld: “Mijn doel is om in elk land van de wereld een schildering (streetart) van mezelf achter te laten. De teller staat nu op elf. Zo kan ik de hele wereld ontdekken. Als er een muur is komt er meteen een idee naar boven. Wat dat betreft sta ik altijd aan.”

[Bron: Vrouwen van Nu Magazine. Het Magazine van Vrouwen van Nu verschijnt vier keer per jaar. Wil je kans maken op een abonnement tegen gereduceerd tarief, stuur dan o.v.v. ‘Magazine’ en je naam en adresgegevens een mail aan: winactie@vrouwenvannu.nl. En wie weet heb jij in 2021 dit magazine op de mat liggen.

 

 

Gerelateerd

  • In de spotlight: Sandra van de Kamp van Balance Personal Training

  • In de spotlight: Anne (18) van AlopecianGirlboss

  • Zo creëer je een perfecte CV

  • In de spotlight: personal finance blogger Renee Lamboo