Primeur: kleding voor rolstoelgebruikers op Amsterdam FashionWeek
Een primeur voor de Amsterdam FashionWeek: een catwalkshow waar modellen niet lopend, maar rollend een collectie tonen. Het is 10 juli zover tijdens de lancering van het merk SUE, een modellabel speciaal voor mensen die in een rolstoel zitten. Kledingontwerpster Kelly Sue Scholte-Lampers (25): “De show draagt bij aan mijn streven om meer rolstoelgebruikers in de media te tonen.”
Een broek die in de buik snijdt, een lange jas die van achter ophoopt en knoopjes die niet dichtgaan, volgens Kelly Sue zitten bij rolstoelgebruikers veel kledingstukken allesbehalve gegoten. Daarnaast is het aantrekken van kledingitems voor hen vaak een opgave. Kelly Sue: “Rolstoelgebruikers, hoeven zich niet beperkt te voelen door hun handicap. Doordat merken echter alleen rekening houden met het staande silhouet en kleding die speciaal voor rolstoelgebruikers is ontworpen, niet stijlvol is, zijn ze op dit vlak wel beperkt. Ik denk dat kleding een verlengstuk is van je identiteit. Je kan je door mooie outfits te dragen, zekerder voelen. Ik wil die zekerheid aan hen teruggeven.”
“Het lichaam van rolstoelgebruikers verandert”
Bij het ontwerpen van confectiekleding voor rolstoelgebruikers, kwam meer kijken dan Kelly Sue van te voren had gedacht: “Ik kon niet uitgaan van standaard maten en moest een marktonderzoek houden. Het lichaam van mensen die langdurig in een zithouding zitten, verandert namelijk. Zo worden hun heupen wat breder, hun buik iets ronder en zijn hun armen en schouders gespierder dan gemiddeld, omdat ze zo goed als alles met hun armen doen.”
De collectie van Kelly Sue bestaat uit items die de meeste Nederlanders in hun kledingkast hebben hangen: “Ik heb vijf key-items ontworpen, zodat rolstoelgebruikers voor iedere gelegenheid een outfit hebben. Zo heb ik een spijkerbroek ontworpen die rolstoelgebruikers als gegoten zit: de achterkant van de jeans is iets verhoogd (zodat een bouwvakkersdecolleté wordt voorkomen, red.), er zit een lichte kniebuiging in het kledingstuk en de broek zit vrij los bij de taille. Daarnaast zijn de pijpen iets langer gemaakt, zodat hoogwater wordt voorkomen.”
Aangepaste trenchcoat
De trots van de collectie is volgens Kelly Sue de trenchcoat: “Rolstoelgebruikers laten het kledingstuk normaliter links liggen. Door de lange lengte van de jas is het kledingstuk namelijk voor hen lastig om aan te trekken. Daarnaast zitten ze op de stof, wat niet comfortabel is. Ik heb daarom een jas ontworpen met een lange voorkant, maar een korte achterkant.”
Dat Kelly Sue haar collectie mag tonen op Amsterdam FashionWeek vindt ze een enorme eer: “Ik vind het ontzettend gaaf. Daarnaast draagt de show bij aan mijn streven om meer rolstoelgebruikers in de media en op de catwalk te tonen. Ik denk dat als ze meer in het alledaagse beeld te zien zijn, mensen het niet meer ongemakkelijk vinden om contact met hen te zoeken, wat nu wel vaak het geval is.”
Momenteel bestaat Kelly Sues collectie uit samples. Om haar kledinglijn te kunnen financieren, is ze een crowdfundingcampagne gestart.
The crowdfund-campagne for @SUEonline_ is now online! –> https://t.co/UbCnFCKUi4 #wheelchairfashion #wheelchair pic.twitter.com/0CJ8cOMpgY
— SUE-online (@SUEonline_) June 20, 2016