Poolse vrouwen in opstand tegen abortuswetgeving

De Poolse nationaal-conservatieve partij Recht en Gerechtigheid (PiS), die een meerderheid in het parlement heeft, wil de abortuswetgeving nog strenger maken. De vrouwen zijn het hier niet mee eens en komen in opstand.

Polen heeft de meest strenge abortuswetgeving in Europa. Abortus mag alleen gepleegd worden als het leven van de moeder op het spel staat, het kind gehandicapt ter wereld zal komen of het kind gevolg is van bewezen verkrachting of incest. Partijleider Jaroslaw Kaczynski en premier Beata Szydlo van PiS willen abortus volledig gaan afschaffen.

Zware ongesteldheid

Poolse vrouwen zijn massaal in actie gekomen. Uit protest gingen duizenden demonstranten in Warschau de straat op, zwaaiend met kleerhangers, een symbool voor illegale abortus. Onder de hashtag #TrudnyOkres, wat zware ongesteldheid betekent, worden vrouwen opgeroepen om brieven te sturen met details over hun menstruatie. De Facebookpagina van #TrudnyOrkes heeft inmiddels 7.000 aanmeldingen.

Premier Szydlo heeft hier nog geen reactie op gegeven maar ze heeft wel aan Poolse media laten weten dat een volledig verbod op abortus haar vooral persoonlijk een goed idee lijkt. ‘Er is nog geen sprake van een wetsvoorstel.’


Lees ook:

Gerelateerd

  • Vrouwen lezen acht keer vaker horoscoop dan mannen

  • “Houd sporten beter vol en behaal een beter resultaat met mindful trainen”

  • Fall 2016: Calvin Klein pakt groots uit

  • Vijf soorten voeding waar je niet bepaald gezonder van wordt