Politiek & gezin aan de kaak gesteld

Het duurt niet lang meer voordat we onze stem mogen uitbrengen. De vraag voor velen is echter: op wie ga ik stemmen? We zweven en we twijfelen, terwijl 15 maart nadert. In aanloop naar de verkiezingen interviewen wij een aantal Nederlanders over hun kijk op de politiek, gekoppeld aan een specifiek thema. In dit eerste interview deelt columnist en schrijver Roos Schlikker haar kijk op het huidige politieke klimaat in relatie tot gezin.

Roos steekt meteen van wal: “Ik ben niet zo’n enorme voorstander van kinderbijslag: als je goed verdient, heb je eigenlijk geen kinderbijslag nodig. Ik heb liever dat ze het geld geven aan mensen die het harder nodig hebben.” Volgens Roos zijn er hier in onze maatschappij genoeg van.

En hoe kijkt Roos naar hoe de kinderopvang in ons land geregeld is? “Kinderopvang is schreeuwend duur. Ik kan het nog opbrengen, maar ik ken veel vrouwen die het echt niet kunnen betalen. Als mensen er zelf voor kiezen om niet te werken, prima. Het is echter vaak ook een noodzakelijk goed. Er zijn veel vrouwen die wél willen werken en die ook veel kunnen bijdragen aan onze samenleving. We gooien een hoop intellectueel kapitaal weg als zij huis blijven. Bedrijven spelen hier ook een rol in, want bij veel bedrijven is vier dagen werken in de week niet mogelijk. Slechte toegang tot kinderopvang is niet nodig. Kijk naar Zweden, daar gaat het wel goed.”

In de meeste partijprogramma’s van de politieke partijen wordt kinderopvang en -toeslag benoemd. Alleen de PVV and 50PLUS besteden hier geen aandacht aan. Een aantal partijen, waaronder PvdA, D66 en GroenLinks zijn voorstander van kinderopvang als basisvoorziening. De PvdA wil dat de kinderopvangtoeslag omhoog gaat. De partijen ChristenUnie en SGP zijn geen voorstander van kinderopvang. ChristenUnie stelt voor om kinderopvangtoeslag te beperken tot alleen het eerste kind en wil ouders stimuleren ook thuis te zijn bij hun kind(eren). SGP wil dat er geen financiële ondersteuning komt voor tweeverdieners als het om kinderopvang gaat.

“Kinderen worden als kapitaal gezien”

Roos is van mening dat alle partijen zich meer mogen focussen op kinderopvang. “Het heeft allang niet meer te maken met de zorg van het kind, maar het draait om geld. Er is veel veranderd de afgelopen jaren wat betreft kinderopvang en er zitten grote bedrijven achter, die veel geld verdienen. Het zijn criminele praktijken geworden, waarbij kinderen als kapitaal worden gezien. De overheid mag veel harder ingrijpen en heeft hier ook een taak in. Het staat niet bovenaan hun lijst, dat begrijp ik gezien alles wat er gaande is in de wereld, maar opvang van kinderen is belangrijk. “Alles is even belangrijk, maar dat zie je niet terug in de partijprogramma’s.”

En tot slot: weet Roos al op wie ze gaat stemmen? “Ik zweef tot het laatst door, ik vind het, met het huidige politieke klimaat, momenteel lastig om te bepalen op wie ik ga stemmen. Maar ik denk dat ik niet de enige ben.”

 

Gerelateerd

  • In de spotlight: Mary Kok-Willemsen van FootballEquals Foundation

  • In de spotlight: Margje de Koning Movies that Matter

  • Dit zijn de leukste YouTube kanalen voor moeders

  • In de spotlight: Sandra Smits