Verborgen vrouwen in Den Haag

Naar schatting leven er in Den Haag tussen de 190 tot 250 vrouwen in een gedwongen isolement. Deze ‘verborgen vrouwen’ worden door de partner en/of (schoon)familie gedwongen om geïsoleerd van anderen te leven. “Het aantal van 250 vrouwen is geen maximum.”

Het Verwey-Jonker Instituut maakte deze omvangschatting in opdracht van de gemeente Den Haag. Voor het onderzoek is gesproken met vrijwilligers en professionals uit de praktijk, die werkzaam zijn in acht verschillende Haagse wijken. Volgens het Verwey-Jonker Instituut zijn professionals zich te weinig bewust van het fenomeen ‘verborgen vrouwen’. Onderzoeker Lisanne Drost: “Het aantal van 250 vrouwen is geen maximum.”

Het isoleren van de vrouwen gaat vaak gepaard met psychische intimidatie of fysiek geweld. Drost vertelt: “Deze vrouwen hebben nauwelijks contact met de buitenwereld, maar gelukkig zijn er wel enkele contactmomenten.” Bijvoorbeeld bij de huisarts, de wijkagent of op de school van hun kinderen. “De vrouwen worden ook op deze momenten begeleid, maar het is aan de proffesional om de tekenen op te pikken. Bijvoorbeeld als de vrouw angstig oogst, er kenmerken zijn van huiselijk geweld of als de partner altijd het woord voert.”

De gemeente Den Haag heeft toegezegd aan de slag te gaan met de resultaten van het onderzoek.

 

Bron: Nationale Zorggids

Gerelateerd

  • Blue monday verdrietig depressief

    Laat de krokodillentranen achterwege: Blue Monday is nep

  • Alles over hoofdluis: van voorkomen tot behandelen

  • Allereerste glutenvrije pizzeria komt in Amsterdam

  • In de spotlight: Tessel en Do de Heij