Participatie van vrouwen in de politiek stagneert

Het vrouwenkiesrecht bestaat bijna 100 jaar en sindsdien is de deelname van vrouwelijke politici steeds gestegen. Tot afgelopen jaren: de teller blijft steken.

Bij sommige volksvertegenwoordigingen is de participatie van vrouwen zelfs afgenomen. In de Tweede Kamer ging het percentage vrouwen van 41 procent naar 37 procent en in de Nederlandse delegatie van het Europees Parlement van 44 procent naar 42 procent. Onderzoeker Corine van Egten, van kennisinstituut Atria, noemt dit ‘slecht voor de politiek’ en ‘zorgelijk’.

Met name in Zeeland en Limburg is de vrouwenparticipatie laag. In grote steden is het veel hoger dan in de rest van het land: 38 procent tegenover zo’n 28 procent.

Van Egten zegt hierover: ‘Naarmate een volksvertegenwoordiging een goede afspiegeling is van de hele bevolking, vergroot dit de kans dat de politieke agenda overeenkomt met kwesties die in de hele samenleving spelen. Bovendien is het wetenschappelijk aangetoond dat een divers team dat aandacht heeft voor verschillen betere resultaten boekt. De communicatie is dan beter en er wordt meer nagedacht over waarom er op bepaalde manieren gehandeld wordt.’

Gerelateerd

  • In de Spotlight: ‘Lis de Vis’ van Vintage Marketplace

  • Eetbare lepels, minder plastic in de wereld

  • Mannen proberen vrouwenproducten

  • Tips om tijd te besparen op alledaagse handelingen