Opvliegers in de Sneeuw: wervelwind van hilarische en herkenbare scènes

De theatervoorstelling Opvliegers, die gaat over vier vriendinnen die met elkaar een onvergetelijke vakantie beleven, was zo’n daverend succes dat er een vervolg van komt. Het belooft weer een hilarische show en een feest der herkenning te worden. “We gaan écht skiën, dat wordt hilarisch en een hele uitdaging voor mij. Dus komt dat zien”, zegt actrice Anne-Mieke Huyten lachend.

De hartvriendinnen Lydia, Ellen, Keet en Sas zitten, zoals de naam van het toneelstuk al doet vermoeden, in de overgang en reisden in deel één samen af naar Bali. Dit keer is de eindbestemming Oostenrijk. Hymke de Vries, die de rol van Keet vertolkt, vertelt in de repetitieruimte enthousiast over wat bezoekers van het stuk kunnen verwachten: “Het vorige seizoen ging voornamelijk over zaken die vrouwen van rond de vijftig zullen herkennen, zoals huwelijken die niet lekker lopen, kinderen die het huis uitgaan, opvliegers en grote moeite hebben met het ouder worden. Daarnaast ging het stuk over vriendschap. Ik vind dat deel twee nog meer over die vriendschap gaat; deze wordt meer verdiept. De problemen die er waren spelen nog wel aan de oppervlakte en je merkt dat de vrouwen allemaal iets hebben doorgemaakt, maar het stuk gaat vooral over wat vriendschap nou eigenlijk betekent.” Anne-Mieke Huyten, die Ellen speelt, vult haar collega aan: “Er blijft ook veel over om te lachen, laat daar geen misverstand over bestaan. Ik denk zelfs dat dit stuk grappiger is dan de vorige; voor mijn gevoel is het een wervelwind van hilarische scènes achter elkaar.”

Terugblik Opvliegers deel 1:

Wat de allerleukste scène is? Anousha Nzume, Sas in het theaterstuk, twijfelt of ze al een tipje van de sluier mag oplichten, maar barst vervolgens los: “Voor mij is dat de scène waarin de vriendschap het meest op de proef wordt gesteld. De vriendinnen hebben na twintig jaar voor het eerst knallende ruzie en er komt ontzettend veel naar boven. Dat is heftig, maar ook hilarisch.” “En er komen bij de ruzie rolstoelen aan te pas!”, roept Anne-Mieke lachend.

Naast vriendschap is de overgang een rode draad in het theaterstuk. De actrices benadrukken echter dat dit onderwerp terloops wordt aangesneden, maar wel voor veel herkenning in de zaal zal zorgen. Anne-Mieke: “Ik ben zelf ook in de overgang en kan me goed identificeren met de personages: haar op plekken waar je het liever niet hebt, leesbrillen, vergeetachtigheid, het verval, noem maar op. Het feit dat veel vrouwen zich in onze personages en de situaties die we spelen, herkennen, zorgt ervoor dat ze zo hard moeten lachen.” Antje Monteiro, die Lydia speelt, vult haar aan: “En als je niet zelf in de overgang bent, herken je je zus, moeder of vrouw in de personages.”

“Heftig om geconfronteerd te worden met de overgang”

Antje, die net zoals Anousha nog niet in de overgang zit, laat weten dat ze van Opvliegers ook veel heeft opgestoken: “Ik vond het wel heftig om geconfronteerd te worden met wat me te wachten staat. Iedereen heeft moeite met ouder worden, en de overgang wordt hiermee geassocieerd, ook al schreeuwen wij met z’n allen dat dat niet zo is. Het vorige stuk liet vrouwen beseffen dat het nou eenmaal bij het leven hoort en dat je er dan maar beter iets leuks van kunt maken. Ik verwacht dat deel twee deze boodschap ook weer uitdraagt.”

Aankondiging Opvliegers in de Sneeuw:

Benieuwd naar Opvliegers in de Sneeuw? De theatervoorstelling wordt vanaf vrijdag 2 december tot en met 15 april opgevoerd. Vooralsnog zullen er 86 voorstellingen door het hele land gegeven worden.

Gerelateerd

  • boswachter

    In de spotlight: boswachter Hanne Tersmette

  • In de spotlight: Lotte Ditzel founder van DTNG. 

  • Trend: ‘Nederlanders kopen nu al massaal zomerkleding’

  • In de spotlight: Lily Tjon van Hashtag by Lily