Emma (18) filmde haar fatale strijd tegen anorexia

Emma (18) heeft zes jaar lang gevochten tegen anorexia; een strijdt die ze verloren heeft. De laatste weken van haar lijdensweg heeft ze vastgelegd met als doel er een documentaire van te maken. Documentairemaker Jessica Villerius heeft die laatste wens vervuld.

Emma’s behandelaars vroegen Jessica om een documentaire te maken over haar strijd, omdat ze al twee documentaires over anorexia op haar naam heeft staan. In eerste instantie gaf ze aan dat ze liever niet meer met het onderwerp aan de slag wilde, maar toen ze hoorde dat het Emma’s laatste wens was, ging ze toch overstag. “Emma’s wens was om een documentaire over haarzelf te maken die twee kanten op kon gaan. Laten zien dat je uit een onwaarschijnlijke positie terug kunt komen van anorexia. Of over hoe gevaarlijk deze ziekte is en hoe je er langzaam maar zeker dood aan gaat. Ik wist wel dat het geen esthetisch mooi document zou worden, want je ziet echt iemand doodgaan”, zegt Jessica tegen het AD.

Emma leed aan de ergste vorm van anorexia. “Voor de behandelaars was het moeilijk om haar gezonde deel aan te spreken. Soms lukte dat, maar dan was het vijf minuten later weer helemaal mis. Haar eetstoornis was haar houvast. En Emma kon heel goed de schijn ophouden dat het beter met haar ging”, vertelt Jessica aan Sevendays.

Na zes jaar zich uitgehongerd te hebben, waardoor ze veel schade had opgelopen aan haar lichaam, was de kans groot dat ze zou overlijden. Ze geloofde dat ze alleen nog kon herstellen in een Nederlandse kliniek in Portugal, waar ervaringsdeskundige professionals en hulpverleners werken. Jessica: “Ze hebben haar laten inzien dat ze zelf de regie had over haar herstel. Emma heeft ook echt flinke stappen gemaakt en is zelfs weer gaan eten. Dat is een van de mooiste momenten uit de documentaire.” Toch was haar gezondheid al dusdanig verslechterd dat ze niet meer kon herstellen van de ziekte en overleed.

De documentaire Emma Wil Leven is dinsdagavond te zien om 21.20 uur op NPO 3. Deze wordt ingeleid door een gesprek tussen Sophie Hilbrand en de ouders van Emma en Jessica die ingaan op de ziekte van Emma en haar laatste wens: deze documentaire. Na de indringende documentaire praten behandelaars en (oud-)patiënten na over de documentaire en welke conclusies getrokken kunnen worden uit het verhaal.

Gerelateerd

  • Amsterdam komt met oplossing voor straatintimidatie vrouwen

  • De meest opmerkelijke dingen die je kunt huren via internet

  • Hoe zien baby’s de wereld?

  • “Als ik niet vergeef, blijf ik slachtoffer. Ik heb nu weer zelf de regie”