Op zoek naar geluk en liefde: stilte retraite

Hans Kloosterman is meditatie- en mindfulness trainer. Hij bestudeerde ruim vijftien jaar Hindoeïsme en Boeddhisme, waarvan hij zes jaar als monnik leefde. Na een turbulent leven en een succesvolle carrière in het bedrijfsleven kwam Kloosterman tot inkeer en maakte de reis naar binnen. Want het geluk zit vanbinnen. Bij iedereen. ‘’Het kost tijd, beoefening en aandacht om die plek te vinden in jezelf waar het alleen nog maar liefde is. Ik ben niet verlicht, ik ben nog onderweg. Mijn missie is om anderen te helpen op deze weg naar verlichting.’’

Ik ontmoette Hans Kloosterman afgelopen zomer en was onder de indruk van zijn charismatische en liefdevolle uitstraling. Een mens bij wie je graag in de buurt wilt zijn. Gewoon omdat het goed voelt. Daar wilde ik graag meer van weten.

Lessen in verlichting

Ik stapte voor een vijfdaagse stilte retraite uit mijn drukke leven als ondernemende moeder om te horen wat deze man mij te vertellen had. Ik kon wel een lesje ‘verlichting’ gebruiken. Stilte. Een blik naar binnen. Natuurlijk ging het er uiteindelijk niet om wat Hans Kloosterman mij te vertellen had, maar hij hielp mij wel een stukje beter naar mijzelf te luisteren. Hij hielp me een beetje meer van mijzelf te houden. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Ik kwam weerstanden tegen, verdriet en boosheid. Ik schopte tegen stenen, voelde frustratie en huilde dikke tranen. Zonder dat ik er een woord over zeggen kon. Het was immers een stilte retraite.

In het zwijgen ligt de boodschap

Het klinkt gek, maar juist in dat zwijgen lag een belangrijke boodschap voor mij. Het werd mij kristalhelder dat al die gevechten, al die weerstand en de verhalen die ik over mijn leven heb alleen maar in mijn gedachten bestaan. Want zonder er nog een keer woorden aan te geven, gleden ze van mij af. Gewoon door erdoor heen te gaan. Alles zwijgend aan me voorbij te laten trekken. Het was mooi. Het was goed en het was helend. Hans was in het proces een spiegel voor mij. En dat hielp mij om bij diepere lagen van mijzelf aan te komen. Ik kreeg een belangrijk inzicht, dat mijn leven zou veranderen. Wil je weten wat dat was en hoe dat gebeurde? Lees dan mijn verhaal op Mamas.nl.

Kijk op www.hanskloosterman.com voor meer informatie over Hans Kloosterman.

Dit artikel is geschreven door gasthoofdredacteur Vivienne Westerhoud van Mamas.nl. 

Gerelateerd

  • ‘’Posters Suit Supply racistisch en seksistisch’’

  • Steeds meer ouders kiezen voor vaste oppas in plaats van kinderopvang: wat zijn de voordelen?

  • In de spotlight: Mascha Logemann Mooy van Bye Bye Burnout

  • Dutch Diversity Week verbindt ondernemende vrouwen