Mishandelde vrouwen in Rusland kunnen nergens terecht

Steeds vaker doen Russische vrouwen aangifte tegen hun (ex)-vriend of –man. Politie en de politiek lijken er nog weinig mee te doen. Anna Zhavnerovich is een van deze vrouwen.

Anna Zhavnerovich, lifestyle-journaliste bij W-O-S, schreef onlangs een artikel over hoe zij door haar ex-vriend bewusteloos is geslagen maar vooral over hoe weinig steun ze van de Russische overheid krijgt. Toen Zhavnerovich bij de politie haar verhaal deed, kreeg ze kritische vragen op haar afgevuurd. Volgens Zhavnerovich vroegen ze haar of ze getrouwd was en waarom ze eigenlijk geen kinderen had. Ze voelde dat er gesuggereerd werd dat het haar eigen schuld was dat ze geslagen was.

De politie beloofde de zaak te onderzoeken, maar enkele weken later kreeg Zhavnerovich te horen dat het rapport kwijtgeraakt was en dat de politie niks meer voor haar kon betekenen.

Naar aanleiding van haar artikel op de website W-O-S heeft ze vele berichten ontvangen van Russische vrouwen die zich in haar verhaal konden vinden. Het probleem in Rusland lijkt veel groter te zijn dan de meesten denken. Sinds 1990 zijn er minstens 50 dossiers over vrouwengeweld kwijtgeraakt of gesloten zonder onderzoek uit te voeren. Zaken waarbij vrouwen vermoord zijn, worden wel onderzocht en leiden meestal tot het vinden en bestraffen van een dader. Zo’n 14.000 vrouwen sterven elk jaar door geweld van hun man of andere mannelijke familieleden.

Een advocaat heeft inmiddels aangeboden om Zhavnerovich pro deo te vertegenwoordigen. De zaak zal naar verwachting binnen twee maanden voorkomen. Zhayvnerovich beseft dat niet elke Russische vrouw dit geluk heeft, maar ze hoopt dat ze een hoop vrouwen heeft kunnen inspireren om hun verhaal te delen.

Bron: The Guardian

Gerelateerd

  • Ontwerper David Laport toont bijzondere collectie

  • Levensverwachting Nederlandse vrouwen sterk onder de maat

  • In de spotlight: Tessel en Do de Heij

  • De leukste culinaire uitjes in november