Marit Bouwmeester scoort op internationale wateren

De zeilster Marit Bouwmeester is een van de Nederlandse kanshebbers op een medaille tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Ze is momenteel actief op het WK in Mexico, waar ze hoge ogen gooit in de Radiaal-klasse. Maar hoe is deze Friese dame in de sport verzeild geraakt?

De in 1988 geboren Bouwmeester uit Wartena werd op jonge leeftijd door haar broer gevraagd om mee te gaan zeilen. Ze bleek een uitzonderlijk talent en ging wedstrijden varen. Snel daarop werd ze gevraagd om voor de nationale jeugd kernploeg te gaan zeilen. Vanaf 2005 boekte ze aansprekende (internationale) resultaten op jeugd kampioenschappen. Een jaar later mocht ze naar het jeugd-WK. Hier behaalde ze de tweede plaats.

Beloning

De Friezin deed in 2006 voor het eerst mee op een WK voor volwassen. Ze werd hier 44e. Tijdens de WK’s van 2010 (tweede) en 2011 (eerste) behaalde ze haar eerste medailles. Vanwege haar goede prestaties in 2010 en 2011 kreeg ze de Conny van Rietschoten Trofee. Dit is de belangrijkste prijs in de zeilsport die er te winnen valt.

Olympische Spelen

In de zomer van 2014 werd ze eerste op het wereldkampioenschap in het Spaanse Satandar. Daarmee plaatste ze zich voor de Spelen van Rio. Dit zal voor haar de tweede deelname zijn aan het grootste sporttoernooi ter wereld. Tijdens de vorige editie van de Spelen behaalde ze haar grootste prijs tot nu toe; De tweede prijs

De Radiaal-klasse is een populaire tak van de zeilsport. De Laser, zoals de zeilboot heet, is een lichte boot die rond de 60 kilogram weegt. Radiaal staat voor de lengte van het zeil. In deze klasse is dat 5.76 m². De eenmansboot wordt vaak gebruikt voor officiële wedstrijden, zo ook in de wedstrijden van Bouwmeester.


Lees ook:

Gerelateerd

  • De pareltjes op het gebied van modewebshops

  • Het leven van Nina Simone

  • Zweepslagen in Sudan wegens ‘onfatsoenlijke kleding’

  • Heracles Almelo krijgt vrouwenvak