De erfenis van V&D: hoe staat het ervoor?

De val van V&D op oudejaarsdag 2015 verbaasde weinig mensen. Warenhuizen hebben het sinds de jaren tachtig al moeilijk en V&D had sinds die tijd eigenlijk nooit winst gemaakt. Met meer dan zestig filialen verspreidt over het hele land had de warenhuisketen een behoorlijke retailvinger in de pap. Hoe staat er het nu voor met de voormalige V&D-panden?

Voor veel van de panden ligt de toekomst nog in het ongewisse. Hoewel V&D inmiddels wel weer tot leven is gekomen, is er niets hetzelfde gebleven aan de voormalige warenhuisketen. Het bedrijf heeft dit jaar een doorstart gemaakt als mode-app, genaamd Frendz. Met behulp van tips van vrienden op Pinterest en Instagram kunnen consumenten hun nieuwe outfit bij elkaar shoppen. Modeondernemer Roland Kahn en zijn zakenpartner Jacco Scheffers namen vorig jaar voor een half miljoen euro de V&D-naam en het klantenbestand over. De naam zullen we echter niet meer terugzien, want die is niet hip en passend genoeg bij dit nieuwe concept.

Wat de panden betreft stapt het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay in de leegte die V&D achterlaat. Het concern heeft plannen voor twintig vestigingen in Nederland, waarvan de meeste in oude V&D-panden. De eerste Hudson’s Bay opende afgelopen september op het Rokin in Amsterdam haar deuren. Inmiddels hebben ook Rotterdam en Den Haag een Hudson’s Bay warenhuis. Daarna volgen Leiden, Breda, Maastricht, Almere, Zwolle, Tilburg en Den Bosch. Volgend jaar gaat de expansie van Hudson’s Bay door. Of er zoveel ruimte is voor warenhuizen in Nederland moet de toekomst uitwijzen.

Naast Hudson’s Bay opent het bedrijf ook vestigingen van hun luxe-discountketen Saks OFF 5TH. Hiervoor neemt het bedrijf 2.500 medewerkers aan. In hoeverre dat de ontslagen medewerkers van V&D zijn, is nog de vraag.

Creatieve oplossingen

Naast Hudson’s Bay heeft ook de Hema een aantal panden overgenomen, zoals in Purmerend, Apeldoorn, Roermond en nog negen andere locaties. Tijdelijk is daar de Hemarkt, een outlet met afgeprijsde artikelen, gehuisvest. Verder wordt voor veel panden wordt een creatieve oplossing gezocht, zoals een Toon Hermans tentoonstelling in Sittard. Naast creatieve oplossingen vinden er ook sociale oplossingen plaats, zoals in Almelo. Het lege V&D-pand gaat daar grotendeels omgetoverd worden tot appertementencomplex met dertig woningen die rond de € 625,- per maand gaan kosten. Op de begane grond blijft er ruimte voor winkels, maar hiermee neemt de totale hoeveelheid winkelruimte in Almelo wel af.

Misschien wel de bekendste V&D A-locatie van Nederland, tussen het Rokin en de Kalverstraat, heeft inmiddels ook een bestemming. Dit kolossale pand staat nu nog leeg, maar wordt grotendeels kantoorgebouw. Alleen de begane grond en de kelder blijven winkelruimte. V&D is niet meer, maar gelukkig kan er nog volop gewinkeld worden.

Gerelateerd

  • 5x de leukste zwembaden van Nederland

  • Monica Geuze

    Monica Geuze stopt met haar dagelijkse vlogs

  • animatiefilm

    In de spotlight: animatiefilmmaker Raimke van den Beemt-Groothuizen

  • In de spotlight: Mascha Logemann Mooy van Bye Bye Burnout