Lijfstraffen op Amerikaanse scholen nog steeds toegestaan

Het is sinds 1820 verboden in Nederland om lijfstraffen te geven op scholen. Het is voor ons ondenkbaar dat hier een kind een pak slaag krijgt op school. Niet in alle landen is dit het geval. Alleen al in Amerika zijn in 21 staten lijfstraffen op scholen toegestaan.

Volgens sommige ouders en leraren is strenge tucht noodzakelijk om een kind te disciplineren en het zijn ‘zonden te laten inzien’. Zij houden vast aan de Bijbel waarin staat: “Onthoud je kind geen afstraffingen; als je het slaat met de roede zal het er niet dood aan gaan”. Niet alleen in Amerika, maar ook in landen in Azië worden lijfstraffen toegepast. Meestal zijn dit lat- of stokslagen op de handen en billen. Uit een onderzoek van ‘A Violent Education: Corporal Punishment of Children’ is gebleken dat in Amerika leerlingen met een donkere huidskleur 1,4 keer meer gestraft worden dan blanke medeleerlingen. Donkere meisjes lopen zelfs meer dan tweemaal zoveel kans om een lijfstraf te ondergaan. Ook studenten met een mentale of fysieke handicap krijgen vaker met de houten lat te maken.

Onlangs ging er op internet een video viraal waarin een moeder uit Georgia moest toekijken terwijl haar zoon geslagen werd. De vrouw filmde haar schreeuwende zoontje en plaatste het op Facebook. Bij de video schreef ze: ‘’Als hij geen klappen kreeg zou hij van school worden gestuurd en moest ik de gevangenis in, ik kon niks doen”. De school heeft laten weten dat lijfstraffen toegestaan zijn, wanneer een kind ernstige gedragsproblemen vertoont.


Lees ook:

Gerelateerd

  • In de spotlight! Danicha Leliveld

  • Betere ogen door veel buiten spelen

  • Opvallend kleurrijk en panterprintjes: zo voorspellen mode-ontwerpers trends

  • Actie voor Nationale Coördinatie Geweld tegen Vrouwen