Deze vrouwen ontsnapten aan IS

IS ontvoerde vorig jaar meer dan 5.000 vrouwen die later werden verkocht als seksslaven. Een paar van hen lukte het om te ontsnappen. De Iraakse fotografe Seivan Salim spoorde de vrouwen op en maakte portretten van deze moedige vrouwen. In een traditionele witte yezidi-bruidsjurk, een symbool van puurheid, delen zij hun heftige verhaal.

Maysa is achttien jaar en komt uit Talqasab in Irak. Tien maanden lang is ze vast gehouden door IS, nadat ze haar hadden meegenomen toen ze op de vlucht was. ‘’Ze zeiden dat we niet bang hoefden te zijn. Ze hadden een probleem met de regering, niet met de mensen. De IS strijders brachten ons naar de Bandush-gevangenis. Daarna brachten ze de jonge meisjes naar Mosul. In Mosul verbleef ik met vijfhonderd andere vrouwen in een gebouw. Op een avond werden we geblinddoekt en in een bus gestopt. Na twaalf uur rijden kwamen we aan in Syrië.”

”Ik werd verkocht aan een man. Toen hij er een keer niet was probeerde ik te ontsnappen. Soldaten vonden me en brachten me terug. De man ranselde me af met een elektriciteitskabel en zei dat hij me aan iemand zou verkopen die nog slechter was, als ik me niet zou aanpassen. De volgende dag kwam zijn vrouw naar me toe die me wilde helpen om te vluchten. Ze bracht me naar een Koerdische familie in de buurt. Na vijf maanden bracht de Koerdische man me het identiteitsbewijs van zijn dochter naar de Turkse grens, waar ik door mijn vader werd gered.’’

Maysa

De twintigjarige Jihan komt uit Sinon in Irak. Ze heeft tien maanden in gevangenschap geleefd. Zij en haar familie werden verraden door een vriend. Jihan werd met twee andere meisjes als slaaf verkocht aan een man in Kazachstan. ‘’Ik gehoorzaamde niet en werd daarom weer verkocht. Mijn nieuwe ‘eigenaar’ kwam ook uit Kazachstan en ging een stuk milder met me om. Het enige wat ik moest doen was mezelf netjes gedragen en bekeren tot de Islam. Na zeven maanden gaf hij me een telefoon. Met de telefoon belde ik mijn broer om mijn ontsnapping te plannen. Hij regelde een smokkelaar die werd betaald om mij te bevrijden.’’

Jihan

De achttienjarige Amal komt net als Maysa uit Talqasab in Irak. Ze is elf maanden gevangen gehouden. ‘’Toen we op de vlucht waren, werden we gestopt door IS. Ze namen mij en mijn familie mee en overal op de weg lagen lijken. Ze waren genadeloos, een klein meisje van twaalf jaar werd keer op keer verkracht. Ze brachten ons naar Tal Afar. Op een dag had een strijder zijn telefoon in huis laten liggen. Ik belde mijn vader die in Erbil werkte of hij me kon redden. Mijn vader betaalde vierduizend dollar aan een smokkelaar om me weg te krijgen.”

Amal


Lees ook:

Gerelateerd

  • SuperTrash lanceert capsulecollectie in samenwerking met L’Oréal Professionnel

  • 7 geweldige wandelingen die je gemaakt moet hebben

  • Hermien Miltenburg

  • Korte film Elena (2018) toont pijnlijke realiteit van Colombiaanse burgeroorlog