“Kindhuwelijk vorm van uitbuiting en misbruik”

Hoewel het verboden is voor vrouwen in India om te trouwen voor je 18e, worden er nog steeds veel kinderen uitgehuwelijkt. Steeds meer jonge vrouwen zoeken hulp om het huwelijk te ontbinden.

India heeft het laagste percentage huwelijksontbindingen ter wereld, maar daar lijkt verandering in te komen. In 2014 werd bekend gemaakt dat 47% van alle vrouwen in India getrouwd zijn voor hun 18e. Deze jonge vrouwen weten inmiddels steeds vaker de weg te vinden naar juristen, hulpverleners en activisten die ze helpen om te scheiden van de man die voor hen is uitgekozen.

Kriti Bharti is activiste en staat op voor de rechten van het kind. Zij heeft inmiddels, vanaf 2012, 27 kinderhuwelijken ongeldig laten verklaren. Laxmi Sargara was haar eerste cliënt. Zij werd uitgehuwelijkt toen ze slechts een jaar oud was. Op haar 16e zou Sargara bij haar nieuwe echtgenoot gaan wonen. Het was rond die periode dat ze hoorde dat een ander uitgehuwelijkt meisje zelfmoord had gepleegd. Sargara besloot contact te zoeken met Bharti.

“Kindhuwelijken zijn een vorm van uitbuiting en misbruik”, vertelt Sargara. Inmiddels is Sargara twee jaar geleden, op haar 19e, vrijwillig getrouwd met een andere man.

Bron: The Guardian

Gerelateerd

  • Het leven van modekoningin Anna Wintour

  • Voor de thuisblijvers: Dutch Touch Fashion in Florence

  • Vluchtelingen maken tassen van aangespoelde reddingsvesten en -boten

  • Levensverwachting Nederlandse vrouwen sterk onder de maat