Kinderen in een gezin staan vaak welwillend tegenover de komst van een pleegkind

De keuze voor het pleegouderschap zorgt vaak voor veranderingen in het bestaande gezin. Door uiteenlopende achtergronden kan de komst van een pleegkind lastig, maar ook verrijkend zijn. “Het kind moet geen apart label opgeplakt krijgen door zijn of haar verleden.”

Voordat de ouders zich beschikbaar mogen stellen als pleegouders, worden zij goed voorbereid op wat hen te wachten staat. “Om twijfels en onzekerheden weg te nemen, organiseren wij voor de pleegouders in spe clinics, gesprekken en een kennismakingsprocedure”, vertelt Janette Reukers, persvoorlichter van Pleegzorg Nederland. “Zo hopen we te zorgen voor een minimale kans op het afhaken van de pleegouders.”

Matchen

Het verwelkomen van een nieuw pleegkind veroorzaakt ook een andere gezinssituatie. Ouders splitsen hun aandacht en de kids leren meer te delen; iedereen zal moeten wennen, wat best intensief kan zijn. “Door wat de meeste pleegkinderen op een bepaalde leeftijd al hebben meegemaakt in hun leven, hebben ze vaak extra zorg en aandacht nodig”, legt Janette uit. “Bij het matchen van het gezin en het kind kijken we dan ook grondig naar wat de ouders opvoedkundig gezien aankunnen.”

Betrokken en meelevend

Hoe de bloedeigen kinderen omgaan met het nieuwe gezelschap, is voor het grootste deel gelukkig positief. Janette: “Mooi om te zien is dat de kinderen uit het nieuwe gezin vaak erg betrokken en meelevend zijn. Ondanks het feit dat het gevoel nog niet vertrouwd is, willen ze graag helpen en laten ze zelfs met liefde hun nieuwe kamertje zien.”

Gerelateerd

  • Vrouwen lezen acht keer vaker horoscoop dan mannen

  • Google zoekt succesvolle vrouwen

  • Deze Nederlandse vrouwen zorgen ervoor dat we straks meer vrouwen op het Oscar-podium zien staan

  • “Als ik niet vergeef, blijf ik slachtoffer. Ik heb nu weer zelf de regie”