Kameroense vrouwen worden slavinnen in het Midden-Oosten

Het Kameroense traumacentrum voor slachtoffers van mensenhandel heeft de regering opgeroepen om een onderzoek te openen naar mensenhandelaren die in het binnenland vrouwen ronselen en in de slavernij duwen.

Kameroense meisjes en vrouwen worden gelokt door aantrekkelijke vacatures in het buitenland. Hen wordt bijvoorbeeld een baan als verpleegster aangeboden en het salaris is veel hoger dan in Kameroen. Maar de werkelijkheid is heel anders. De vrouwen worden samengebracht, waarna ze geveild en verkocht worden aan rijke ‘meesters’.

Het Kameroense traumacentrum vangt vrouwen op die uit de slavernij ontsnapten. “We proberen ze terug het gevoel te geven om een thuis te hebben”, zegt Beatrice Titanji, vice-voorzitter van het centrum. “De vrouwen werden blootgesteld aan vernederingen. Ze werden dieren genoemd, er werd hen gezegd dat ze stonken en er werden sprays gebruikt om hun zogezegde geur te verdrijven op de plekken waar ze hadden gezeten.”

De omvang van de moderne slavernij is verontrustend. 750.000 mensen werken als slaaf in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat meldt de meest recente Index van de Slavernij. Sommige landen hebben een Tier 3-status. Dat wil zeggen dat deze landen niet voldoen aan de minimumstandaarden om mensenhandel tegen te gaan. Koeweit en Saudi-Arabië hebben al 7 jaar op rij de Tier 3-status.

Het volledige rapport Index van de Slavernij is hier te lezen

Ook interessant:

Gerelateerd

  • Actrice en scenarioschrijfster Nadja Hüpscher: “Je bent een soort open wond”

  • In de spotlight: paardenfysiotherapeut Beatrijs Bunte van Equidynamics

  • Jan Taminiau ontwerpt comforttasjes voor KLM

  • Grace Coddington: De vrouw die van fashion kunst maakt