In de spotlight: Marie-Claire Loudon

Als voormalig makelaar en gallery-houder houdt Marie-Claire veel van huizen en van beeld. Maar de uiteindelijke inspiratie voor het kinderboek ‘Mijn Huis’ kwam van haar drie kinderen.

Mijn Huis is bedoeld voor dreumesen en peuters die beginnen met praten. “Bij mijn kinderen is het me altijd opgevallen dat ze snel woorden leren via beelden uit hun directe omgeving, die ze proberen na te vertellen. Ik merkte ook dat mijn kinderen liever woordjes leren uit een realistisch fotoboek dan uit boeken met getekende plaatjes. Omdat ik altijd bezig ben met nieuwe ideeën en concepten, besloot ik zelf een interactief woordjesboek te ontwikkelen.” 

Het boek bestaat uit acht kleinere uitneembare boekjes en is gemaakt van ‘onscheurbaar’ papier. Daarnaast is er een aanvullende applicatie ontwikkeld: ‘Eerst woordjes, mijn huis’. “Het hele traject van bedenken tot het vinden van een uitgever (Ploegsma), drukken en distributie heeft tweeënhalf jaar geduurd.”

“Inmiddels kent mijn jongste de meeste woorden uit het boek, gebruikt de middelste het boek om woorden te leren lezen en helpt de oudste bij beiden. Toen ik tijdens de Kinderboekenweek op school kwam uitleggen hoe het maken van een boek in zijn werk ging, waren ze erg trots. Dat was leuk om te zien.”

Haar eigen kinderen zijn gelukkig niet de enigen die enthousiast zijn over Mijn Huis. “De reacties op het boek zijn erg goed. Vooral moeders van kinderen van 2 jaar reageren zeer positief. Deze kinderen zijn er aan toe om woorden te leren. Zij vinden het spannend om de kleine boekjes door te bladeren en weer op de juiste plaats in het boek te stoppen. Ze hebben ook een herkenning bij vele voorwerpen uit het boek, omdat ze dit in hun eigen huis dagelijks tegenkomen.”

Nog meer Marie-Claire
Deze positieve reacties resulteren in een vervolgserie. In 2016 komt het volgende deel van de reeks uit: ‘Dieren’. Hierna kunnen we nog drie boeken verwachten. Veel werk aan de winkel dus! Marie-Claire vindt het iedere dag weer een uitdaging om haar zakelijke leven en privé leven te combineren. “Ik denk dat veel jonge moeders hier mee te maken hebben. Het blijft moeilijk om je ambitie na te streven, je gezin genoeg aandacht te geven en er voor te zorgen dat je, in mijn geval samen met mijn man, het geheel draaiende kan houden. Het is toch de kunst om eens in de zoveel tijd een stapje terug te doen en vanaf een denkbeeldige afstand te bekijken of de working/life balance nog klopt.”

Mijn Huis is te bestellen via Ploegsma. In 2016 verschijnt deel twee (Dieren) van de reeks.

 

 

 

Gerelateerd

  • Nederlanders om in de gaten te houden: mede-oprichtster Thérèse van Amelsvoort van Stichting @ease

  • Feit: mannen spenderen online meer

  • Máxima: mode-koningin met een uitpuilende garderobe

  • Hebben! Koleliba