In de spotlight: Mariah en Wendelien van Yoni

Mariah Mansvelt Beck en Wendelien Hebly zijn het brein achter Yoni. Zij produceren gezonde en milieuvriendelijke tampons, maandverband en inlegkruisjes. “Ons doel is zorgen dat alle vrouwen een keuze hebben in de producten die zij maandelijks gebruiken.”

Giftige tampons

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er in tampons, maandverband en inlegkruisjes giftige stoffen kunnen zitten, zoals pesticiden en dioxines. Op de verpakkingen van deze producten staan in ieder geval geen lijst met ingrediënten. Mariah en Wendelien vonden dat dit anders moest en bedachten Yoni. Het idee van Yoni is ontstaan aan de keukentafel en de twee vrouwen werken nu fulltime voor het merk.

De twee kennen elkaar al vijftien jaar van University College Utrecht, na hun opleiding gingen ze beiden naar het buitenland. Mariah werkte op het hoofdkantoor van Artsen zonder Grenzen in Amsterdam en in het veld in Zuid-Sudan, Wendelien bij Tommy Hilfiger in Amsterdam en in Tokio, Japan. Ze hielden contact en toen ze terug waren in Nederland besloten ze zakenpartners te worden.

Wendelien vertelt: ‘’Mariah was geadviseerd door een specialist om biologisch katoenen producten te gebruiken. Wij vonden het vreemd dat we hier niet eerder van hadden gehoord en dat deze producten niet in reguliere winkels verkrijgbaar waren.’’ Mariah vult aan: ‘’Net hiervoor had Wendelien zich verdiept in het principe dat bedrijven gebruikt kunnen worden als een driving force to do good in plaats van hoge winst. Die dag aan de keukentafel werd één plus één twee. We wisten dat we vrouwen konden helpen door een self-sustaining business op te zetten.’’

Doelen bereiken

‘’Ons belangrijkste doel is zorgen dat alle vrouwen een keuze hebben in de producten die zij maandelijks gebruiken in- en naast een van de meest absorberende delen van hun lichaam. Om hierin een keuze te hebben, moeten vrouwen weten waar ze tussen kunnen kiezen. En moet de keuze voor een gezondere en milieubewuster product wijd-verkrijgbaar zijn.’’ Eén stap daarvan is al bereikt; de producten van Yoni zijn bij de reguliere winkelketen Etos te koop.

Yoni is ondertussen uitgebreid van vier naar zes producten. In de toekomst willen Mariah en Wendelien hun productlijn nog meer uitbreiden, wellicht ook met andere gerelateerde producten. ‘’Maar voor nu houden we onze focus op de biologisch katoenen tampons, maandverband en inlegkruisjes’’, aldus Wendelien.

Meer informatie over Yoni is te vinden op de website en Facebookpagina.

Gerelateerd

  • 10 misvattingen over seks

  • Taste Club: ontvang maandelijks wijnen die bij je smaak passen

  • Ontwerper David Laport toont bijzondere collectie

  • Awareness: Kinderen en Medicijnen