In 2020 eerste vrouw op dollarbiljet

Op al het Amerikaanse briefgeld staan mannen. Maar dat gaat veranderen. Binnenkort zal een vrouw verkozen worden voor het briefje van 10 dollar. Alexander Hamilton, die nu op het 10 dollar biljet staat, zal dus worden vervangen.

Dat is voor het eerst in ruim 100 jaar dat een vrouw op Amerikaans briefgeld te zien zal zijn. Het briefje moet er in 2020 komen. Dat maakte het Amerikaanse Ministerie van Financiën deze week bekend.

In de Verenigde Staten zijn ze al enige tijd bezig met de discussie welke vrouw er dan gekozen moet worden. De eisen: de vrouw mag niet meer leven en moet zich hebben ingezet voor democratie voor het hele Amerikaanse volk. De actiegroep Women On 20’s begon een wedstrijd. De winnares werd Harriet Tubman. Zij leefde van 1822 tot 1913 en heeft zich ingezet voor het afschaffen van de slavernij.

Of Tubman inderdaad op het biljet komt te staan is nog niet bekend. Mocht dat gebeuren, dan is zij niet alleen de eerste vrouw- maar ook de eerste Afro-Amerikaan op een dollarbiljet.

Amerikanen Tweeten er in ieder geval nog druk op los met de hashtag #TheNew10

https://twitter.com/JanaeCoons/status/611887486185439232

Bron: NRC

Gerelateerd

  • Modeontwerper JANBOELO’s collectie is niet bepaald tijdloos

  • Prinses Amalia begint eerste schooldag

  • In de spotlight: Blonde Zusjes

  • Met deze kledingstukken heb je succes op de werkvloer