Helft jonge vrouwen niet voorbereid op pensioen

Een kwart van de Nederlandse vrouwen houdt zich niet bezig met haar pensioen; bij vrouwen tot en met 25 jaar is dat zelfs de helft. Er bestaat hierdoor een grote kans dat ze inkomsten mislopen.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door Motivaction in opdracht van vrouwennetwerk WOMEN Inc. en Mijnpensioenoverzicht.nl. Voor de research werden 1.051 vrouwen in Nederland tussen de 18 en 65 jaar ondervraagd.

Naast dat geconcludeerd is dat een op de vier vrouwen geen idee heeft hoe zij er financieel voorstaat als ze stopt met werken, blijkt uit het onderzoek dat een op de drie vrouwen zich zorgen maakt over haar pensioen.

Verder blijkt bijna de helft van de ondervraagden te rekenen op het pensioen van haar man. Saskia de Hoog, programma- en onderzoekscoördinator bij WOMEN Inc., denkt echter dat dit niet verstandig is: “Juist in de huidige maatschappij, waarbij bijvoorbeeld een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding, is het essentieel dat vrouwen kijken naar hun pensioen, zodat ze hun eigen economische onafhankelijkheid kunnen blijven waarborgen.”

Ook werd de vrouwen gevraagd welke belangrijke levensgebeurtenis voor hen een aanleiding was om zich in hun pensioen te verdiepen. Bij twaalf procent van de ondervraagden was dat het passeren van een bepaalde leeftijd. Daarnaast werd het overlijden van een naaste door negen procent van de vrouwen als reden gegeven en het starten van een nieuwe baan door zeven procent. Tot slot gaf het grootste deel van de ondervraagden (zestig procent) aan geen aanleiding te kunnen noemen om zich met hun pensioenopbouw bezig te gaan houden.

WOMEN Inc. en Mijnpensioenoverzicht.nl hebben, om vrouwen bewuster te maken van hun pensioen, een zevenstappenplan ontwikkeld. Deze moet vrouwen snel inzicht geven in hun pensioenssituatie. Vervolgens ontvangen ze, nadat ze de stappen hebben doorlopen, een lijst met actiepunten.

https://www.youtube.com/watch?v=AE4aj9W2ym0

Gerelateerd

  • Gelderlandplein: een feestelijke heropening

  • Amsterdam opent all black winkel

  • Feministische kunst met Barbies van fotografe Catherine Théry

  • Wat als je je kwetsbaar voelt in deze tijd van corona? Pleidooi om tranen en verdriet de ruimte te geven