‘Geef pubers meer financiële verantwoordelijkheid’

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat ouders steeds vaker opdraaien voor de kosten van hun pubers. Het instituut vindt dat ouders hun kroost meer zelf achter het ‘financiële stuur’ moeten zetten, zodat ze leren hoe ze hun geldzaken moeten regelen.

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat ouders meer voor hun kinderen van tussen de 12 en 18 jaar betalen dan drie jaar geleden. Aan het onderzoek namen bijna 3.500 scholieren deel. 61 procent van hen krijgt alle kosten voor de mobiele telefoon cadeau. Dat was drie jaar geleden nog 51 procent.

Verder wordt kleding door 56 procent van de ouders volledig betaald, tegen 48 procent in 2013. Ouders betalen ook steeds vaker cadeaus: in 2013 betaalde 17 procent van de ouders alle kosten hiervoor, nu is dat 29 procent.

‘Ouders, maak goede afspraken’

Het Nibud zou liever zien dat meer ouders zak- en kleedgeld aan hun kind geven en hier afspraken met hem of haar over maken. Volgens het instituut leren kinderen met de hulp van hun ouders beter plannen en keuzes maken op het gebied van geldzaken. Zo checken scholieren minder vaak zelf hun saldo als ze merken dat hun ouders dat voor ze doen.

Scholieren hebben gemiddeld 112 euro per maand te besteden. Naast geld van hun ouders, verdienen ze zelf ook geld met een bijbaan. Drie jaar geleden hadden ze iets meer te besteden, namelijk 118 euro. Ze verdienden toen meer met baantjes.

Gerelateerd

  • Deze winkels doen aan Black Friday

  • Groot make-up onderzoek

  • Too Young To Wed: de feiten

  • Soapie-imago kleeft nog steeds aan Katja Schuurman