EU-landen willen glazen plafond breken: ‘Hoger quotum voor topvrouwen’

Als het aan de EU-landen ligt komt er een Europees vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven. Dit zal het Nederlandse quotum aan topvrouwen aanscherpen. Ze willen dat er over vijf jaar minstens 40 procent van de commissarissen aan de top vrouw is, of een op de drie van alle bestuurders. In Nederland is het sinds de jaarwisseling alleen verplicht om één vrouw aan te stellen op elke drie commissarissen.

Vandaag werden de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de EU-lidstaten het eens over een voorstel van de Europese Commissie: het glazen plafond aan de top van het bedrijfsleven moet doorbroken worden. Lidstaten gaan nu op zoek naar een overeenstemming met het Europees Parlement.

Genoeg van Peter

Eind januari was er op LinkedIn al een initiatief wat de aandacht trok. Veel verschillende bekende vrouwen veranderden hun naam in Peter. Waarom? In Nederland zijn er meer CEO’s van beursgenoteerde bedrijven die Peter heten, dan dat er vrouwelijke CEO’s zijn. Organisatoren Women Inc. en BrandedU vinden dat daar meer aandacht voor moest komen.

In een interview met Topvrouwen vertellen topmannen waarom het zo belangrijk is om meer vrouwen aan de top te hebben. Dimitri de Vreeze, CEO van DSM, merkte bijvoorbeeld op dat een divers team beter functioneert én dat er een vliegwieleffect is. „Onze vrouwelijke bestuurders hebben bijvoorbeeld ook een eigen netwerk, waaruit geput kan worden als er vacatures zijn.”

Vrouwen zijn ook goed voor een betere kwaliteit in besluitvorming, een beter milieu, innovatieve ideeën en meer winst. Uit een onderzoek, schreef Executive Finance, blijkt dat bedrijven met een divers bestuur beter presteren in lastige tijden.

Tussenstand topvrouwen

In het najaar van 2021 was drie op de tien bestuurders van grote bedrijven in de EU vrouw. In Nederland lag het aantal vrouwelijke bestuurders op 15 procent. Het aandeel vrouwelijke commissarissen kwam uit op 30 procent, aldus De Volkskrant.  Niet alle EU-landen hebben regels opgesteld om het aantal vrouwen in de top te vergroten.

Wil je meer lezen over werk en carrière, klik dan hier.

Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen: posters beklad en in opspraak geraakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:

EU-landen willen glazen plafond breken: ‘Hoger quotum voor topvrouwen’

Gerelateerd

  • Zo vind je de perfecte sportbeha

  • In de spotlight business hacker Francina van den Berg

  • In de spotlight overgangsexpert, coach en auteur Saron Petronilia

  • De mooiste boeken voor op je koffietafel