Dit doet een avondje flink drinken met je lichaam

Tijdens de decembermaand drinken we meestal wat vaker en meer alcohol dan anders. Ben je van plan om tijdens de komende feestdagen eens flink door te zakken? Onderzoek toont aan dat na slechts één avond flink drinken er al endotoxinen (celwanden van dode bacteriën die in je maag leven) in je bloedbaan terechtkomen. Dit heeft een impact op ons immuunsysteem.

Onderzoekers aan de Universiteit van Massachusetts lieten 25 respondenten (elf mannen en veertien vrouwen) alcohol drinken tot zij een waarde van 0.08 procent alcohol in hun bloed hadden. Dit is volgens het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism de norm om het ‘overmatig drinken’ te noemen. Vervolgens werd hun bloed vier uur lang ieder half uur gecheckt.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Wat hebben ze ontdekt? Het alcoholpercentage nam bij de vrouwen aanzienlijk langzamer af dan bij de mannen. Zij hadden een dag later nog steeds hogere waarden dan de mannen. Er is een theorie dat dit kan gebeuren wanneer er een verminderde bloedtoevoer naar de darmen plaatsvindt, omdat het lichaam op dat moment druk bezig is met iets anders. In dit geval is dat de alcohol uit het lichaam halen. Ook was het aantal endotoxinen bij de vrouwen hoger dan die bij de mannen, zelfs na 24 uur.

Endotoxinen kunnen de immuunrespons van je lichaam wijzigen, wat spierpijn kan veroorzaken. Dit komt omdat je lichaam voedingsstoffen nodig heeft uit spieren. Moeten we ons nu zorgen maken als we een alcoholische versnapering willen nemen? Dat zeker niet, zolang je maar balans houdt. Ben je van plan om met oud & nieuw een avond flink door te zakken, zorg dan dat je extra water drinkt en dat je voldoende hebt gegeten. Ook tijdens de feestdagen mogen we goed voor onszelf zorgen!

Bron: Women’s Health

Gerelateerd

  • De nieuwe H&M Collab 2016 is bekend: H&M X Kenzo

  • In de spotlight: Anne en Lisa Bosveld

  • ‘Nederlanders, vul de enquête over de VN in’

  • H&M gaat samenwerken met Louvre