Eén vrouw-in-tech die duizenden verbindt: Martha Mghendi-Fisher

Deze maand hebben we veel geschreven over het thema ‘spreken’. Dit gaat zowel over het spreken in het openbaar als ‘gebruikmaken van je stem’. Voor het afsluiten van de maand als gasthoofdredacteuren van Vrouw Nieuws wilden Maartje Blijleven en ik het verhaal van een van onze (veel) inspirerende WomenTalkTech communityleden hier met jou delen.

We hebben ervoor gekozen change-maker Martha Mghendi-Fisher te interviewen, omdat ze barrières doorbreekt in een traditioneel mannelijke dominante industrie.

Ik bewonder Martha’s werk sinds ze drie jaar geleden het European Women in Payments Network (EWPN) ontwierp, creëerde en lanceerde. Toen adviseerde ik voor twee betaalbedrijven en vroeg me af: ‘Er lijken niet veel vrouwen in deze wereld te zijn, zal dit werken?’ Mijn twijfel was volkomen verkeerd. De vrouwen waren er wel, maar niet erg zichtbaar. Met Martha aan het roer is EWPN uitgegroeid tot een organisatie met rond de vijftig teamleden, ambassadeurs van landen in heel Europa, en is in minder dan drie jaar uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde organisaties in de industrie.

Martha, waarom ben je in de eerste plaats begonnen met EWPN en hoe heb je het gedaan?

“Ik werk al heel lang in de financiële sector en toen ik tien jaar geleden van Kenia naar Nederland verhuisde, ben ik bij een fintech bedrijf begonnen. Ik was op zoek naar andere vrouwen om professioneel contact te maken, maar vond het moeilijk om ze te vinden. Dat gaf me het idee om zelf een organisatie te starten. Ik keek op LinkedIn en ben begonnen om contact te maken – eerst om te zien of andere vrouwen geïnteresseerd zijn in een dergelijke organisatie, en vervolgens om te zien wie zou willen deelnemen aan EWPN. Ik gebruikte de steun van de Nederlandse overheid (RVO) om een adviseur te krijgen die me kon helpen dit op te zetten.”

Hoe is je reis met EWPN tot nu toe geweest?

“Het is echt ongelooflijk geweest! Na de eerste contacten op LinkedIn wist ik zeker dat een organisatie als deze nodig en gewenst was. Maar ik had geen idee hoe snel het zou groeien. We hebben land-ambassadeurs in heel Europa die lokale evenementen organiseren en we hebben elk jaar een groot awards evenement. Er is ook een mentor-programma en we werken aan workshops en trainingen.In 2018 lanceerden we het African Women in Payments Network (AWPN), en dit jaar beginnen we een netwerkorganisatie voor vrouwen werkzaam in het onderzoek.”

In het afgelopen jaar sprak je vaak en zeer zichtbaar. Ik denk dat ik me herinner dat je zelfs onlangs in Cannes sprak voor 2000 mensen?! Hoe is je ‘carrière’ als spreker geëvolueerd?

“Spreken is voor mij een belangrijke manier om onze missie zichtbaar te houden en diversiteit op de agenda van meer (fintech) bedrijven te zetten. Ik ben gepassioneerd over de verandering die ik wil zien in de industrie en spreken helpt daarbij. Sinds het starten van EWPN ben ik gevraagd om veel te spreken, en tegenwoordig reis ik min of meer maandelijks naar verschillende landen om op conferenties te spreken. Het was niet in eerste instantie onderdeel van mijn visie – een openbare spreker zijn – maar het helpt echt veel om onze boodschap naar buiten te brengen.”

Wat houdt de toekomst in voor jou en voor EWPN?

“Ons uiteindelijke doel is om te blijven aandringen op diversiteit. De wereldbevolking is min of meer gelijk verdeeld tussen geslachten en als we dit niet weerspiegelen in de leiding van onze organisaties, lopen we het mis. Als we op het punt komen dat we zo divers zijn dat organisaties zoals EWPN niet langer nodig zijn, dan is mijn werk hier klaar!”

Bedankt Martha voor je inspirerende verhaal. En voor onze lezers: we hebben het verhaal van Martha niet alleen gedeeld omdat we grote fans van haar werk zijn, maar ook omdat ze iets heeft gedaan wat we allemaal kunnen: zoek iets dat we willen en als het (nog) niet bestaat, maak het dan zelf!

Dit interview is geschreven door sprekerscoach Jessika Lynch van WomenTalkTech. Zij is deze maand gasthoofdredacteur van Vrouw Nieuws, samen met Maartje Blijleven.

Gerelateerd

  • Ambulanceverpleegkundige Ronald de Jong klimt moedig in de pen en brengt mishandeling in kaart

  • Vrouw gooit nikab af na verjaging IS

  • Omgaan met een lastig dilemma: korte film Omerta toont innerlijke strijd van een jonge Tunesische vrouw

  • Alzheimer Nederland: ‘Draag twee verschillende sokken’