Liefde voor je lijf, zet jezelf op de eerste plaats

Goed voor jezelf zorgen staat vaak niet bovenaan ons takenlijstje. Waarom is dat eigenlijk? Is dat iets van vrouwen? Zijn wij niet zo opgevoed of zit het niet in onze genen? Zijn wij altijd eerst bezig om te zorgen voor onze kinderen, ouders, man, huisdieren en anderen? We vinden het zo vanzelfsprekend om voor anderen te zorgen en vergeten onszelf gewoon. Of we zetten onszelf op de allerlaatste plek. We zijn overmoedig: ‘ik red me wel’ of we ontkennen:  ‘ik heb nergens last van’. Of we stellen onze eigen behoeften uit: ‘dat doe ik later wel’.

Mariska Meijer van Zus & Zorg kent het allemaal. “Ik ken de typeringen allemaal. Sinds ik vijftig ben geworden, ben ik steeds bewuster van wat deze patronen doen met mijn energie. Ik leer elke dag hoe ik nog beter voor mezelf kan zorgen. Ik heb in mijn leven veel meegemaakt. Ik heb altijd voor anderen gezorgd. Als kind al. Het lijkt wel of ik niet anders kan. Op zich is dat geen probleem. Maar het is belangrijk om genoeg oplaadmomenten te hebben en inmiddels weet ik hoe dat moet.”

Online platform en retraites

In 2012 startte Mariska met het online platform Zus & Zorg voor vrouwen met medische zorgvragen. Vrouwen kunnen op www.zusenzorg.nl vragen stellen aan zorgverleners die hun kennis delen. Elk jaar staat Zus & Zorg op de Nationale Gezondheidsbeurs met een vrouwenzorgplein waar artsen uit het hele land hun kennis live komen delen met een lezing en een speed consult. Mariska: “Ik ben Zus & Zorg gestart omdat ik vond dat er te weinig kennis werd gedeeld vanuit zorgprofessionals specifiek voor vrouwen. Terwijl ik denk dat betere informatie vrouwen kan helpen de regie te nemen over hun eigen gezondheid.”

Missie om vrouwen te helpen

“Mijn missie is ‘maak zorg zichtbaar, dáár wordt iedereen beter van’. Met de juiste kennis zijn mensen beter in staat bijvoorbeeld keuzes te maken als het gaat om specifieke behandelingen. Zus & Zorg helpt vrouwen aan informatie en begeleiding als het gaat om zorg. De begeleiding kan ook bestaan uit het volgen van een retraite. Vrouwen die kanker hebben gehad of tegen een burn-out aan zitten. Of vrouwen die worstelen met de overgang of gewoon even moeten opladen. Zus & Zorg biedt meerdere programma’s in Nederland, Frankrijk of Mallorca. Persoonlijk en op maat. Voor kleine groepjes, maar ook individueel.”

Wat doet Mariska zelf om op te laden?

Mariska zorgt goed voor anderen en is begaan met het welzijn van andere vrouwen. Maar wat doet zij zelf om in balans te blijven? “Ik zorg altijd dat ik leuke dingen doe. Leuke mensen om mij heen heb. En ik organiseer activiteiten. Je moet zelf de slingers ophangen. Ik zoek ook zorg als ik dat nodig heb. Ik neem mijzelf serieus, luister naar mijn lijf en voel wat ik nodig heb. Ik geef mijn grenzen aan. Soms moet ik daarvoor heel hard roepen, maar het lukt altijd. En ik durf te dromen. Ik geloof dat alles kan en ik denk in kansen en oplossingen. Dat houdt mij in beweging en maakt dat ik mij gelukkig voel. Ook als er dingen tegen zitten in het leven. Er zijn altijd uitdagingen op je pad. Die vragen je juist om goed voor jezelf te zorgen.”

Wat is het nut van een retraite?

“Als er veel uitdagingen in je leven zijn, gaan veel vrouwen aan zichzelf voorbij. Juist dan is het goed om een pitstop in te lassen. Even op afstand naar je leven kijken en in stilte horen en voelen wat je nodig hebt. Dat geeft vaak nieuwe inzichten en energie. Het kan zijn dat je dingen moet veranderen die je nu vasthouden en je belemmeren om te bewegen. Zo heb ik vorig jaar een korte sabbatical genomen op Mallorca en heb ik de behoefte gevoeld om mij vrij te maken van alle ballast die ik bij me droeg. Ik wilde ‘loslaten’ en nieuwe keuzes maken in mijn werk. Inmiddels heb ik besloten om een tijdje op Mallorca te gaan wonen samen met mijn vriend. Ik organiseer daar nu zelf gezondheidsretraites. We leren vrouwen met meer liefde voor hun lichaam te zorgen. En te leven vanuit je intuïtie en je hart. Luisteren naar jezelf staat centraal. En actie ondernemen om het leven te omarmen dat bij jou past.”

 width=
Mariska Meijer | Foto: Zus & Zorg

Dit artikel is geschreven door gasthoofdredacteur Vivienne Westerhoud van Mama’s.nl

 

Gerelateerd

  • Gelderlandplein: een feestelijke heropening

  • Wendeline Sassen

  • Techionista’s Toekomst Café inspireert vrouwen om aan de slag te gaan in de techwereld

  • De leukste zomerse cadeautjes op een rij