Britse rabbijnen verbieden vrouwen achter het stuur

Joodse kinderen in Londen die door hun moeder worden afgezet op school zullen voortaan ander vervoer moeten regelen. Joodse vrouwen mogen namelijk niet meer achter het stuur zitten.

Steeds vaker brengen orthodox-joodse vrouwen hun kinderen met de auto naar school, zo constateert een groep Britse rabbijnen van de Belz-gemeenschap in Londen. Zij zijn van mening dat dit snel moet stoppen en verbieden de vrouwen van de gemeenschap om hun kinderen met de auto te brengen. Kinderen die toch met hun moeder meerijden verdienen volgens hen geen toegang tot de les.

De Belz-gemeenschap is een kleine orthodoxe groepering die oorspronkelijk afkomstig is uit Oekraïne. Volgens de rabbijnen van deze gemeenschap gaan vrouwen die autorijden in tegen de ‘traditionele regels van bescheidenheid binnen onze gemeenschap.’ Vrouwen die wegens gezondheidsredenen geen andere keuze hebben dan hun kinderen met de auto naar school brengen, mogen hiervoor een verzoek indienen.

De Belz-vrouwen zeggen akkoord te gaan met het verbod. In een reactie van Neshei Belz, een organisatie van Belz-vrouwen, laten zij weten dat ze zich ‘bijzonder bevoorrecht en gewaardeerd voelen als onderdeel van een gemeenschap die de hoogste standaarden van verfijning, moraliteit en waardigheid hanteert.’

De Britse ambassadeur van de Joods Orthodoxe Feministische Alliantie (JOFA), Dina Brawer, is het niet eens met het verbod. “Dit gaat eigenlijk om het inkorten van de vrijheid van vrouwen en ze afhankelijk maken van mannen. Het is een kwestie van macht en controle, niet van religie. Er is niks onbescheidens aan een vrouw die autorijdt.”

Bron: Trouw

Gerelateerd

  • Bizarre trend: dikke lippen door wasabi

  • In de spotlight: Nina Schmid van Move Forward

  • Trends die een comeback hebben gemaakt

  • Paus: ‘Abortus mag vergeven worden’