“Vooral vrouwen sturen vrouwonvriendelijke tweets”

Talloze berichten worden dagelijks via Twitter de wereld ingestuurd. Hiertussen zitten ook tweets die vrouwonvriendelijk zijn. Anti-pestorganisatie Ditch The Label liet onderzoek doen naar deze tweets en deed een opmerkelijke ontdekking.

Vermoedelijk ga je er vanuit dat vrouwonvriendelijke tweets hoofdzakelijk door mannen worden geschreven, maar niets is minder waar. Uit het onderzoek, dat uitgevoerd werd door onderzoeksbedrijf Brandwatch, blijkt namelijk dat 52 procent van de vrouwonvriendelijke tweets uit de koker van een vrouw komt.

Verder bleek dat Twittergebruikers die geïnteresseerd zijn in sport en muziek, twee keer zo vaak vrouwonvriendelijke tweets verzenden, dan mensen die hier niet van houden.

Voor dit onderzoek zijn negentien miljoen Engelstalige tweets onder de loep genomen die in de periode van augustus 2012 tot juli 2016 geplaatst zijn. Onder vrouwonvriendelijke tweets worden volgens deze research berichten verstaan die kleinerend, vervelend en bekritiserend zijn naar of over vrouwen. Sarcastische en ironische berichten werden niet meegerekend.

Omdat niet helemaal duidelijk is hoe de onderzoekers deze data hebben verzameld en niet precies bekend is wat onder vrouwonvriendelijke berichten valt, moet het onderzoek wel enigszins met een korreltje zout genomen worden.

Gerelateerd

  • ‘Schaf onderscheid mannen- en vrouwenkleding af’

  • Eerste vrouwelijke hoofdredacteur voor The Guardian

  • Symptomen van een winterdepressie

  • Meer experts over de toekomst