Bijzondere modeshow tijdens FashionWeek Amsterdam: collectie gemaakt van afdankertjes Koningsdag

Het barst bijna weer los: FashionWeek Amsterdam. Dit maal wordt er een héél bijzondere collectie getoond: de Circular fashion show. Zes beginnende designers hebben op Koningsdag de piekiesmarkt afgestruind naar kleding. Van hun aanwinsten maakten ze nieuwe kledingstukken.

Dikke truien, sokken, herenpakken, items uit de verkleedkist, ze zijn moeilijk te slijten op de piekiesmarkt. Maar bij zes alumni van de Gerrit Rietveld Academie en het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) waren ze afgelopen Koningsdag meer dan welkom. De oud-studenten verzamelden ook kilo’s kleding uit speciale containers van de gemeente Amsterdam.

De afgestudeerde designers maakten van de afdankertjes verschillende collecties. Deze worden getoond tijdens FashionWeek Amsterdam. Het zestal is gecoacht door ontwerper Hans Ubbink en hoofddocenten Niels Klavers (Rietveld) en Peter Leferink (Amfi).

De designers ontwierpen de collecties op basis van hun eigen persoonlijke inspiratie. Britt Beider maakte bijvoorbeeld een damescollectie door mannelijke kledingitems te vertalen naar vrouwelijke silhouetten en vormen. En bij Tijme Veldt staat het label van een item centraal. Het label wordt een kledingstuk op zich. Verder heeft Sarah Mayer zich laten inspireren door de huidige klimaatverandering. Haar collectie is gericht op het transformeren van kledingstukken in iets nieuws en bruikbaars.

De Circular fashion show tijdens de FashionWeek is de kick off van de bewustwordingscampagne Amsterdam maakt er wat van, waarin een schoon Amsterdam centraal staat. Met een creatieve benadering en door samen te werken met trendbepalende industrieën wil de gemeente mensen op een originele manier inspireren om hun afval goed te scheiden en hergebruiken.

Duurzaamheid en circulaire economie zijn populaire onderwerpen tijdens de 27e editie van FashionWeek Amsterdam. Ook Hacked by_Van Slobbe Van Benthum en designers Ajbilou | Rosdorff passen dit toe in hun nieuwste collecties.

Wil je zelf ook duurzame kledingitems maken? Je kunt deze maken van noedels, ja je leest het goed, noedels. Bekijk hieronder hoe:

De Circular fashion show vindt plaats op 16 juli. Wil je aanwezig zijn? Tickets voor de show tijdens FashionWeek Amsterdam kun je hier bestellen.

FashionWeek Amsterdam is een halfjaarlijks evenement met catwalkshows en exposities over Nederlandse en Belgische mode. De komende editie is van 13 juli tot en met 16 juli. Voor veel shows kunnen modeliefhebbers kaartjes komen. Sommige shows zijn alleen voor genodigden.

Gerelateerd

  • In de spotlight: Adorable Books

  • Meest hilarische cartoons voor vrouwen van Adrienne Hedger

  • FashionWeek; ook een beetje in Venlo

  • Acne zorgt ervoor dat je minder snel rimpels krijgt