Betere ogen door veel buiten spelen

In de Chinese stad Guangzhou (13 miljoen inwoners) is een bijzonder onderzoek uitgevoerd. Drie jaar lang is van 1.900 kinderen ieder jaar de gezichtsscherpte gemeten. Conclusie: het aantal kinderen dat een bril moet dragen daalt met een kwart als ze per dag 40 minuten langer buitenspelen.

Bijziendheid bij kinderen neemt snel toe. In Azië moet zelfs 80 tot 90 procent van de kinderen aan het einde van de middelbare schooltijd corrigerende lenzen of een bril dragen. De verwachting was dat dit komt doordat kinderen veel meer papier en vooral beeldschermen voor zich hebben dan hun ouders. Dat is met het buitenspeel-onderzoek bevestigt.

De 1.900 Chinese kinderen zaten verdeeld over 12 basisscholen. De ene helft mocht per dag 40 minuten langer buitenspelen dan de andere helft. Drie jaar later hadden de kinderen met extra buitenspeeltijd betere ogen dan de andere kinderen.

De groeiende oogbol wordt te lang als kinderen langdurig gamen, lezen of televisie kijken. Voor dichtbij zien moeten de oogspieren zich inspannen, met een langere oogbol hoeft dit minder.

 

Gerelateerd

  • Vrouw gooit nikab af na verjaging IS

  • In de spotlight: fotografe Marijke Trienekens

  • Ontwerper gezocht: maak een jurk voor in de film

  • Waan je in de wereld van Hepburn en Givenchy