Annebelle (24): “Ik kreeg zes, zeven, acht verschillende pillen voorgeschreven, dat doet wel wat met je.”

Iedere vrouw met hevig bloedverlies (Menorragie) tijdens de menstruatie heeft een verhaal. Een bloedserieus verhaal. Dat hoor je alleen zelden en dat is raar, aldus de landelijke campagne Bloedserieus, die in de maand november van start gaat. Vrouw Nieuws besteedt hier nu alvast wekelijks aandacht aan, omdat er veel misverstanden bestaan. Daarbij mag het taboe dat nog steeds rust op menstruatie doorbroken worden.

Het eerste verhaal is van Annebelle (24), die een jarenlange zoektocht achter de rug heeft naar de oorzaak van haar hevige menstruaties. Ze was gemiddeld twee tot drie weken ongesteld. Dan had ze een week rust, en begon het weer. “Het is zelfs zo geweest dat ik een jaar lang iedere dag bloedverlies had, en dat was geen extreem bloedverlies, maar het was er wel altijd. De pijn viel mee, het ging vooral om de hoeveelheid bloedverlies. Om die reden ging ik rond mijn 13de aan de pil.’

“Het heeft een psychische impact op je leven”

Artsen zeiden tegen haar: “het hoort erbij”, maar zelf had ze al snel door dat dit niet normaal was. “Ik was heel erg moe en had bloedarmoede. Ik zat midden in de puberteit, kon niet meedoen met gymlessen, en versliep me regelmatig. Als je geen diagnose hebt, word je door een docent ook niet serieus genomen. Dan stel je je aan of ben je een moeilijk kind. Ik had veel blauwe plekken, bijvoorbeeld aan mijn heup. Dit kwam door mijn schooltas. De link werd nooit gelegd door artsen. Ik kreeg zes, zeven, acht verschillende pillen voorgeschreven, dat doet wel wat met je. Ik raakte van slag, had stemmingswisselingen en was neerslachtig. Het heeft een psychische impact op je leven.’

Toen ze 18 was kreeg ze na een zoektocht van 6 jaar de diagnose Von Willebrand type 1, een chronische stollingsstoornis. “Ik was doorverwezen naar een gynaecoloog. Ze konden eerst niets vinden, maar na een aantal gynaecologen werden mijn stollingswaarden getest. Mijn waardes waren te laag. Ik ben doorverwezen naar een internist en van daaruit naar een Hemofilie behandelcentrum. Zo is het balletje gaan rollen en kwam er een behandelplan.”

De oplossing wordt vaak gezocht in hormonen en Annebelle kreeg de Nuvaring, een variant op de anticonceptiepil. Daarnaast kreeg ze medicijnen die zij gebruikt bij hevige bloedingen. “Het gaat nu veel beter. Ik word niet meer elke maand ongesteld. Ik onderdruk als het ware mijn menstruatie. Het kan best zijn dat het een jaar goed gaat en dat ik dan toch een hevige bloeding heb. Ik doe dit nu vijf jaar en ik ben eraan gewend. Ik vind het fijn dat ik niet meer zo moe ben.”

“Vrouwen lopen lang met klachten rond”

Op menstruatie ligt echt nog een taboe en dat is ook meteen het grootste probleem, aldus Annebelle. “Vrouwen lopen lang met klachten rond, omdat het niet bespreekbaar is. Als we naar de huisarts gaan, krijgen we vrijwel meteen hormonen. Dat is vreemd want een man met een grote bloeding, krijgt echt geen hormonen voorgeschreven. Er mag zowel bij vrouwen als in de medische wereld meer bewustzijn komen. Er zijn veel meer vrouwen met deze stollingsziekte, maar die zijn niet gediagnostiseerd. Ik vind het goed dat er een campagne komt, zodat we vrouwen kunnen bereiken die niet weten dat ze dit hebben.”

Wat is haar boodschap? “Als je een stollingsziekte hebt, zijn er vaak andere symptomen, dus sneller blauwe plakken, een bloedneus, maar dus ook hevig bloedverlies tijdens je menstruatie. Laat je niet afwimpelen door artsen, maar zet door als je serieuze klachten hebt. Een hevige menstruatie is niet normaal en je hebt recht op een goede behandeling.

Voor meer informatie over stollingsziekten kan je terecht op de website van de NVHP. Op 2 november organiseren zij een Ladies Day die ook toegankelijk is voor vrouwen met een stollingsziekte die niet lid zijn.

Gerelateerd

  • Auteur Daisy Goddijn helpt ondernemers bij het schrijven van een boek: ‘‘Vrouwen mogen vaker hun verhaal delen omdat ze daarmee meer impact kunnen maken’’

  • ‘Spiekpen’ tegen uithuwelijken

  • In de spotlight: Annina van Logtestijn van Landgoed Nuwenhuys

  • 10 Podcast Tips over Liefde, Seks en Relaties