5 redenen waarom knuffelen goed voor je is

Knuffelen voelt in de meeste gevallen niet alleen fijn, uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat het positieve effecten heeft op je lichaam en geest. Zo is het een boost voor je weerstand en zorgt het voor betere communicatie tussen jou en je partner.

Boost voor je immuunsysteem

Tijdens het knuffelen komt er oxytocine vrij, een stofje in je hersenen. Hierdoor krijgt onder meer je immuunsysteem een boost. Zo blijkt uit onderzoek van de Carnegie Mellon University dat mensen die weinig sociale conflicten hebben en relatief vaak worden geknuffeld, minder vatbaar zijn voor het griepvirus. Daarnaast ervaren ze, als ze al besmet zijn geraakt met het virus, minder heftige symptomen.

Verhoogt je productiviteit

Het klinkt misschien vreemd, maar knuffelen op de werkvloer is aan te raden. Volgens de Amerikaanse psycholoog professor Kraus zijn werknemers die regelmatig knuffelen op hun werk productiever dan mensen die dat niet doen. Dat komt omdat een omhelzing zorgt voor een lagere bloeddruk en hartslag. Hierdoor ben je meer ontspannen, wat je creativiteit ten goede komt. Daarnaast verbetert het je leervermogen.

Zorgt voor een betere communicatie

Heb je een relatiedip? Knuffelen helpt. Onderzoekers aan de Pennsylvania State University en Brigham Young University hebben geconstateerd dat door knuffelen de psychische intimiteit tussen jou en je partner toeneemt en je beter gaat communiceren met elkaar. Hoe dat komt? Je bent dichtbij elkaar als je knuffelt, wat zorgt voor een vertrouwd gevoel. En als je je op je gemak voelt bij iemand, lucht je sneller je hart.

Knuffelen 3 HQ Pixabay
Fotocredit: Pixabay

Neemt pijn weg

Heeft je kind of je partner zich bezeerd? Geef hem of haar dan een knuffel. Volgens Psychologie Magazine kunnen aanrakingen, zoals knuffelen, namelijk pijn verminderen. Dat komt omdat de signalen van aanrakingssensoren in onze huid eerder ons brein bereiken dan de signalen van onze pijnsensoren.

Meer voldoening na de seks

Het vooroordeel heerst dat mannen na de seks het liefst meteen gaan slapen. Dat kunnen ze echter beter niet doen. Onderzoekers van de universiteit van Toronto Mississauga hebben geconstateerd dat knuffelen na de daad rechtstreeks verbonden is met een beter seksleven en een betere relatie. Hierbij speelt de eerder genoemde stof oxytocine, ook wel het gelukshormoon, een grote rol. Dat hormoon komt vrij na aangenaam fysiek contact tussen mensen en bevordert de band tussen hen.

Knuffelen 2 HQ Pixabay
Fotocredit: Pixabay

Gerelateerd

  • Deze website bepaalt of je knap bent

  • In de spotlight: Daphne Feller van BrainExplainers

  • Rommelige kamer Amerikaanse tiener lijdt tot een pijnlijk ongeluk

  • Be safe, Be smart, Be kind