12 x I Love Health hitteplan tips: wat te doen met deze warmte?

Het is hot, hot, hot. Praten we nog ergens anders over deze dagen? Nee, dus we doen lekker mee hier! Je hoeft helemaal niet meer naar Bali of Aruba: de tropische hitte vind je gewoon in ons eigen kikkerlandje. We bevinden ons deze week in een hittegolf en heel het land is in rep en roer. Wij geven jou dé tips om deze warme dagen door te komen met het I Love Health hitteplan.

Hitteplan tips:

Véél drinken

Met dit weer is het super belangrijk om genoeg te drinken. En dan bedoel ik geen wijntjes op het terras maar water, water en nog eens water. Stop een flesje water in je tas zodat je deze altijd binnen handbereik hebt. Drink 2 tot 3 liter per dag om uitdroging te voorkomen. Beter (ietsje) meer dan te weinig!

Plan niet te veel

Doe met deze hitte een beetje rustiger aan. Vlieg niet te veel van hot naar her, verschuif dat dagje shoppen naar volgende week en en sla die zware workout in het park even over (vooral tussen 11.00 en 17.00 uur). Slow it down baby!

Lichte maaltijden

Door de warmte kan het zijn dat je eetlust wat minder wordt, maar vergeet vooral niet om te eten. Neem lichte maaltijden, zoals salades of een kopje gazpacho. Vermijd pittig eten, koffie en alcohol, hierdoor ga je alleen maar meer zweten. Wat dacht je van een zomerse salade met watermeloen?

Fruity fresh

Eet lekker veel zomerfruit! Denk aan watermeloen, aardbeien, bessen, druiven, ananas. Het smaakt alleen maar beter als het zonnetje schijnt.

Rokjesdag

Laat die lange spijkerbroek even voor wat het is en zorg voor luchtige, koele kleding in lichte kleuren. Mijd donkere kleuren zoals zwart en donkerbruin, deze trekken het zonlicht namelijk aan, en synthetische stoffen. Toch lange broek/mouwen (bijvoorbeeld voor werk)? Let dan dus vooral op de kleur, kies voor kledingstukken die wat wijder vallen en ga voor luchtige stoffen.

Niet te lang in de zon

Ik kan mij bijna niet voorstellen dat je het nu uren achter elkaar uithoudt in de zon maar desondanks, zorg dat je niet te lang in de zon zit. Geloof mij: je wil écht geen zonnesteek oplopen. Zoek dus lekker de schaduw op of draag een leuke hoed zodat de zon niet recht op je hoofd staat. Wist je trouwens dat je je huid ook op een natuurlijke manier kunt beschermen? Check deze blog over foods tegen zonverbranding.

Smeren!

Of je nou in de zon zit of de schaduw opzoekt, smeer je in. Ook als je al een bruin kleurtje hebt, is het belangrijk dat je je huid blijft beschermen tegen de zon. Dus lieve mensen: smeer je ’s ochtends goed in en herhaal dit iedere 2 á 3 uur.

Geen heftige work-out

Hoewel wij je echt niet snel zullen ontmoedigen om te gaan sporten, kun je die bootcamp in het zonnetje deze dagen beter even overslaan. Ga ’s ochtends vroeg (het liefst voor 9 uur) of ’s avonds laat (na 20 uur) lekker buiten sporten, dat is echt een stuk aangenamer. Heb je geen andere mogelijkheid? Doe dan een lichte work-out in een koele ruimte of in de schaduw.

Cool down

Een voetenbadje met koud water, een natte doek in je nek of om je polsen of een gezond ijsje tussendoor. Allerlei manier om eventjes af te koelen! Voor het naar bed gaan, kun je trouwens beter een warme douche nemen. Door warm te douchen gaan de bloedvaten in de huid openstaan en kan je je warmte afvoeren door te zweten. Geen koude douche dus, want dan vernauwen je bloedvaten juist, waardoor je het daarna alleen maar warmer krijgt.

Sluit gordijnen

Ga je overdag de deur uit? Sluit dan je gordijnen. Deze houden het zonlicht tegen waardoor het broeikaseffect in huis wat minder wordt.

Help elkaar een handje

We hebben allemaal last van de hitte. Vooral oudere mensen hebben het deze dagen een stukje zwaarder. Zie jij iemand die nodig een slok water kan gebruiken en heb jij een flesje water in je tas? Geef diegene een slokje drinken. Ligt er op het strand iemand naast je die aan het verbranden is? Meld dit dan even.

Tot slot… GENIET!

Onze laatste tip is: geniet van deze ultieme zomer. Natuurlijk is het extreem weer en is echt écht warm, dat weten we allemaal. Maar jongens, hoe uniek is dit? Geniet van de zon, klaag wat minder over hoe warm het is (het is zo weer winter namelijk) en dan komt het allemaal goed.

Dit artikel is geschreven door I Love Health.

Gerelateerd

  • Jan Taminiau ontwerpt comforttasjes voor KLM

  • Zo pof je tamme kastanjes

  • Alle meisjes waar ter wereld naar school met AFRIpads

  • Dagmar van Weeghel

    In de spotlight: fotograaf Dagmar van Weeghel