Alles wat je moet weten over zonnebrand

De meeste Nederlanders zijn er gek op: bakken in de zon. De cijfers liegen er ook niet om: 51.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks huidkanker. Hiermee behoren we tot de koplopers in Europa. Volledig uit de zon is overdreven, maar voorzichtigheid is geboden. Wij vroegen dermatoloog Ellen de Haas het hemd van het lijf over zonnen. Waar moet je bijvoorbeeld opletten bij het aanschaffen van een zonnebrandcrème?

Veel Nederlanders zijn geboren met een lichte huid en hunkeren naar een kleurtje. Dit blijft niet zonder gevolgen: van de 51.000 mensen in Nederland die jaarlijks te horen krijgen dat ze huidkanker hebben, overlijden 900 mensen, dat blijkt uit het onderzoek UV-straling en gezondheid van het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Huidkanker wordt voornamelijk veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling.

Het is vooral belangrijk dat kleintjes onder ons goed worden ingesmeerd. De Haas: “Tot de peuterleeftijd is de huid van kinderen nog niet helemaal rijp. Hun lichaam kan zonschade daarom minder goed opruimen, waardoor hun huid sneller beschadigt.” Het is volgens De Haas overigens niet zo dat als je eenmaal schade hebt opgelopen aan je huid het geen zin meer heeft om je goed te beschermen tegen de zon: “Als je veel schade oploopt, schiet het reparatiemechanisme tekort en blijft deze aanwezig. Alle schade wordt als het ware bij elkaar opgeteld en zo kan huidkanker ontstaan. Het is daarom belangrijk om verstandig met de zon om te blijven gaan.” Maar waar moet je opletten bij het zonnen, insmeren en het kopen van zonnebrand? De Haas geeft tips.

Tips over zonnen, zonnebrandcrème en je insmeren:

  • Smeer zo dik als pindakaas

Bijna iedereen smeert volgens De Haas te weinig zonnebrandcrème op: “Je moet het zo dik opsmeren als pindakaas op je boterham. Met een standaard fles zonnebrandcrème van tweehonderd milliliter kan je zes keer je lijf insmeren.” Vaak wordt er geadviseerd je om de twee uur je in te smeren, omdat de bescherming dan gegarandeerd is. De Haas vindt dit wel heel streng: “Ik zeg zelf altijd: smeer je drie keer per dag in. Als je een dagje naar het strand gaat, moet je je wel iedere twee uur insmeren.”

  • Gebruik de juiste factor

“Op een bewolkte, winterse dag raadt de dermatologie factor 15 aan. Op zonnige dagen moet je factor 30 opsmeren”, aldus De Haas.

  • Fysische filters versus chemische filters

Er zijn zowel zonnebrandcrèmes met een fysische als chemische filter. Chemische filters trekken in je huid en absorberen daar de uv-straling. Fysische filters leggen een laagje op de huid en weerkaatsen het licht. De Haas: “De fysische filter is een zonnebrandcrème waar je een witte waas van kan krijgen. Moeders vinden het vaak fijn dat ze kunnen zien of ze hun kind goed hebben ingesmeerd.” Urtizon heeft bijvoorbeeld een water resistant zonnecrème, die ook geschikt is voor de (zon)gevoelige huid, met deze filter. De waas van deze crème trekt overigens wel snel weg, zodat je niet lang met een wit gezicht rondloopt. De Haas vervolgt: “De chemische filters zie je niet goed op je huid. Dit vinden veel mensen prettig, maar zorgt er wel voor dat je snel een plekje overslaat.”

  • Bescherming tegen zowel UVA- en UVB-straling

Volgens De Haas is het belangrijk dat je een zonnebrandcrème opsmeert die zowel beschermt tegen UVA- en UVB-straling. UVB-straling zorgt ervoor dat je huid bruin wordt, maar ook dat je verbrand. UVA-straling komt dieper in je huid terecht, beschadigt je huid en zorgt voor huidveroudering en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

  • Gevaarlijke stoffen?

Mensen denken vaak dat er gevaarlijke stoffen in zonnebrandcrème zitten, maar De Haas is van mening dat mensen zich hier geen zorgen over hoeven maken: “De Europese regelgeving voor cosmetica is zo streng en er wordt zo goed toezicht gehouden, dat ik ervan uit ga dat de producten die in de schappen liggen veilig zijn.”

  • Water resistant versus geen water resistant

Op veel flesjes in de winkel staat water resistant, maar kan zonnebrandcrème wel water resistant zijn? De Haas: “Als je jezelf insmeert met olijfolie blijft water op je huid liggen. Vette zonnebrandcrème blijft dan ook langer op je huid zitten dan niet vette zonnebrand.” Het is dus zeker waardevol om een water resistant zonnebrandcrème aan te schaffen, maar helemaal water resistant zijn ze geen van allen. De Haas: “Het is daarom belangrijk dat als je gezwommen hebt, je je altijd weer opnieuw insmeert.”

  • Let op met een zonneallergie

Heb je een zonneallergie en/of een zongevoeligheid, maar ben je wel gek op de zon? Bouw dan het aantal uren in de zon langzaam op. Wanneer de huid aan de zon gewend is, kun je langer in de zon. Verder zijn er zonnebrandcrèmes en -sprays speciaal voor de zongevoelige huid op de markt. Deze bevatten veel natuurlijke ingrediënten en bevatten zowel een UVA- en UVB-filter. Ook is zonbeschermde kleding geen overbodige luxe.

Ben je toch verbrand? De Haas: “Smeer dan een crème of aftersun met aloë vera op, dit verkoelt de huid. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.”

Dermatoloog Ellen de Haas

Dit artikel is in samenwerking gemaakt met Urtizon. Het zonnebrandmerk onderscheidt zich door zijn focus op de zongevoelige huid.

Gerelateerd

  • Dit zijn de populairste vakantiebestemmingen in Europa

  • Marleen van Hout

    In de spotlight: senior casemanager gevangenis Marleen van Hout

  • Voedselverspilling: de feiten

  • In de spotlight: mede-oprichtster Stichting OndersteBoven Irene Hemelaar