Zo herken je échte kokosolie

Kokosolie wordt steeds populairder en het is dan ook op veel verschillende plekken verkrijgbaar. Op etiketten pronken vaak teksten als ‘100 % kokosolie’ of ‘koud gepest’, terwijl dit niet altijd waar is.

Er zijn veel verschillende methoden om kokosolie te winnen. De basis wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Deze wordt gedroogd en hieruit wordt de olie geperst. Hierna begint de productiemethode, waar het misgaat. Door de verschillende bewerkingsprocessen worden voedingswaarden vaak vernietigd. Daarnaast werken veel bedrijven met ‘afval-kokosnoten’, omdat deze een stuk goedkoper zijn dan goede, rijpe kokosnoten.

Als de kokosolie af is heeft het vaak een bruine, grauwe waas. In Nederland wordt de kokosolie ontkleurt waardoor het er spierwit uitziet. Dit verkleuren gebeurt onder een grote verhitting, wat ervoor zorgt dat alle voedingswaarden zo goed als volledig verdwijnen. Daarnaast wordt het niet alleen gebleekt, maar ze krijgen ook een zoetig kokosgeurtje. Ook bij deze methoden gaan voedingswaarden verloren.

Wil je toch kokosolie kopen? Besef dan wel dat pure kokosolie bijna niet verkrijgbaar is in Europa. Je kunt ‘neppe’ kokosolie herkennen door:

  • Spierwitte kleur
  • Brokkelig
  • Lucht gaatjes bij openen
  • Zoete kokosgeur
  • Koop ze niet bij de Toko, deze bestaan bijna altijd uit afvalstoffen
  • Doe research

Bron: Moniquevandervloed.nl

Gerelateerd

  • Kinderen vestigen wereldrecord programmeren

  • Vive L’Homme brengt food, fashion en feesten samen

  • In de spotlight: Joyce van Dijk van HealthyWoman

  • Meest memorabele vrouwen in de geschiedenis