Vluchtelingen maken tassen van aangespoelde reddingsvesten en -boten
De Nederlandse Floor Nagler en Didi Aaslund van No Mad Makers laten vluchtelingen in Amsterdam tassen maken van reddingsvesten en -boten die zijn aangespoeld op het Griekse eiland Lesbos. Door hen een plaatsje op de arbeidsmarkt te bieden, hopen ze hen een goede start te kunnen geven in het nieuwe land waarin zij wonen.
Floor en Didi willen met het project het stereotype beeld doorbreken dat vluchtelingen behoeftige slachtoffers zijn en niet inventieve mensen.
Het tweetal startte het project in eerste instantie in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos. Ze leerden daar vluchtelingen tassen maken die ze vervolgens konden gebruiken op hun verdere reis. Nadat een filmpje over hun project te zien was op televisiezender Al Jazeera, stroomden er talloze verzoeken binnen van mensen die de rugzak wilden kopen, maar op dat moment was het niet mogelijk om aan die vraag te voldoen.
Tassen verkopen
Toen Floor en Didi erachter kwamen dat het in Nederland mogelijk is om vluchtelingen geld te laten verdienen, wat niet het geval is in Griekenland, besloten ze om tassen te laten maken door in Amsterdam aangekomen vluchtelingen en deze vervolgens te verkopen. Ze werken hierbij samen met Makers Unite, een bedrijf dat zich inzet voor het verenigen van de lokale bevolking en nieuwkomelingen.
Floor en Didi zamelen momenteel geld in via de crowdfundingwebsite Kickstarter met als doel om de eerste vijfhonderd tassen te verkopen en daarmee de productie te kunnen garanderen. Je kunt de tas aanschaffen vanaf 98 euro.
Doordat de tassen gemaakt worden van aangespoelde reddingsvesten- en boten op Lesbos, die vervolgens verscheept worden naar Nederland, is iedere rugzak uniek. Verder heeft de tas, genaamd Bag2Work, een flink formaat en een groot vak. Om de tassen te maken, worden naast gebruikte reddingsvesten en –boten, alleen een perforator, schaar en een klinknagelpistool gebruikt.