Vluchtelingen. En nu?

Op social media barst het van de discussies over vluchtelingen. Zijn ze nu wel of niet welkom in Nederland? Er wordt in ieder geval massaal hulp en opvang aangeboden. Stichtingen kunnen de aanvragen bijna niet meer aan.

De telefoon bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat sinds donderdagochtend roodgloeiend. Een woordvoeder roept zelfs op om niet meer te bellen maar een contactformulier in te vullen met daarin je ideeën, zodat het COA je zelf kan terug bellen. Wat kan je (nog meer) doen als je wil helpen?

Do’s
Organisaties als StichtingVluchteling en VluchtelingenWerk zoeken altijd vrijwilligers en donateurs. Zo gebruikt VluchtelingenWerk de donaties voor een eerlijk asielproces en StichtingVluchteling kan met 5 euro al 40 vluchtelingen in Zuid-Soedan inenten tegen mazelen, polio en cholera. Als vrijwilliger kun je bijvoorbeeld aan de slag als voorlichter of als begeleider van de kindervakantieweken. StichtingVluchteling kent ook betaalde vacatures.

Don’ts
Vluchtelingen in huis nemen? Vluchtelingenorganisaties staan er vaak kritisch tegenover. Zo meldt de website van VluchtelingenWerk: “Er zijn mensen die zelf iets willen doen voor vluchtelingen en bereid zijn om hun huis open te stellen. Ervaringen uit het verleden hebben ons geleerd dat verblijf bij particulieren niet de beste manier is om vluchtelingen en asielzoekers op te vangen.”

Problemen die zich voordoen bij het in huis nemen van een vluchteling zijn bijvoorbeeld de cultuurverschillen, de trauma’s van de vluchteling en juridische fouten die (onbewust) worden gemaakt. Meer over weten? Lees hier verder.

Lees ook:

 

Gerelateerd

  • In de spotlight: Anouk Vos van Women Cyber Security Foundation

  • Deze namen mag je je kind niet geven in Nederland

  • In de spotlight: Vivian Acquah van Stichting Know Better Do Better

  • Lang en gelukkig getrouwd: wat is het geheim?