Inspiring Fifty zorgt voor meer vrouwelijke rolmodellen in techwereld

Vrouwen in de techwereld zijn aan een inhaalrace begonnen, maar toch zijn mannen nog flink in de meerderheid. Het evenement Inspiring Fifty, dat woensdag in het Mauritshuis in Den Haag plaatsvond, heeft als missie om meer vrouwelijke rolmodellen in deze branche te introduceren.

Vrouwelijke leiders in het zonnetje

Steve Jobs, Mark Zuckerberg en Bill Gates kennen we allemaal. De namen Gillian Tans, Corinne Vigreux en Annet Aris doen wellicht minder snel een belletje rinkelen. Toch behoren zij tot de vijftig meest inspirerende vrouwen van Europa in de technologie-sector. Mark Rutte, Koningin Maxima en Neelie Kroes zetten deze en andere Nederlandse vrouwelijke leiders tijdens Inspiring Fifty in het zonnetje. Kroes zei hierover: “Alle toekomstige bedrijven zullen technologie-bedrijven zijn, daarom is het van belang dat we samenwerken om meer meisjes en vrouwen aan te moedigen om zich te verdiepen in technologie.”

Inspiringfifty2

Grote inhaalslag

Slechts twintig procent van alle startende technologie-bedrijven wereldwijd worden opgericht door vrouwen. In de acht grootste bedrijven in de techwereld, waaronder Google en Apple, zijn vrouwen bezig met een grote inhaalslag. Daar groeien vrouwelijke posities met 238 procent sneller dan mannelijke posities.

Geloven in rolmodellen

Om deze stijgende lijn voort te zetten zijn de invloeden van rolmodellen van groot belang, volgens de initiatiefnemers van Inspiring Fifty: “Wij geloven in de kracht van rolmodellen om andere vrouwen te inspireren om een carrière in technologie na te streven. We zijn ontzettend blij met de steun van Koningin Maxima en minister president Mark Rutte. Het geeft aan hoe belangrijk diversiteit is en we hopen het onderwerp hoog op de agenda te laten staan, totdat het niet meer nodig is.”

Gerelateerd

  • In de spotlight: Nina Schmid van Move Forward

  • Zo zien auto’s eruit als kinderen ze ontwerpen

  • Shorts TV viert vrouwelijk ondernemerschap door documentaire van Nadia Naffa: Sarah’s bag

  • Facebook gaat je waarschuwen voor naaktfoto’s en kinderfoto’s