Vijf beste middelen tegen amandelstenen

Amandelstenen, ook bekend onder de naam tonsilstones, zijn witte brokjes met een onaangename geur in je mond. Ze zorgen voor een stinkende adem en een vervelend gevoel in je keel. Met de vijf onderstaande middelen los je het op.

Een slechte adem vanuit de amandelen krijg je als je last hebt van amandelstenen. De brokjes zijn verkalkte stukjes mondafval, bestaande uit een mix van etensresten, slijm en bacteriën dat verstrikt is geraakt in de nissen van je amandelen. Ze zijn over het algemeen een halve centimeter lang en als ze los komen te zitten kun je ze per ongeluk doorslikken. Dit is ongevaarlijk, maar zorgt wel voor een vervelend gevoel in je keel.

Spoelen

Spoel je mond in de ochtend en avond met een speciaal mondspoelmiddel van de tandarts of drogist. Hiermee kunnen achtergebleven bacteriën van de tong en vastzittende voedselresten verwijderd worden. Dit voorkomt dat voedselresten in de amandelcrypten vast komen te zitten.

Tongschraper

De grootste oorzaak van amandelstenen is een vieze tong. Vanwege de ruwe samenstelling is de oppervlakte van de tong een broedplaats voor bacteriën. Gebruik om je tong te reinigen een tongschraper of een tandenborstel.

Monosyringe

Amandelstenen kun je verwijderen met monosyringe, een speciaal kaakholtespuitje. Dit spuitje moet je vullen met lauw water, keelspoeling of een zoutoplossing. Deze combinatie maakt korte metten met schadelijke bacteriën die je mondflora verstoren. De spuitjes zijn via internet te bestellen.

Antibiotica

Mocht je langdurig last hebben van tonsilstones, ga dan even langs de huisarts. Grote kans dat je dan het antibioticamiddel erytromycine of amoxicilline mee krijgt.

Flossen

Flos je tanden iedere ochtend en avond. Zo kun je alle randjes schoonmaken die je niet kan meepakken tijdens het tandenpoetsen. Dit kan helpen in het reduceren van de bacteriële groei in de amandelen.


Lees ook:

Gerelateerd

  • Korte docu TRIO (2015) deelt inspirerende missie van 88-jarige biologe Jane Goodall

  • In de spotlight: Pauline Lemberger directeur van WereldOuders

  • Kinderpsychologe Anne Kooijman: “Geen anti-pestmethode: actieve leerkracht maakt het verschil”

  • De leukste wetenschappelijke en technische uitjes voor je kind tijdens de herfstvakantie