Veel kinderen met verwaarloosd gebit

Naar schatting hebben 40.000 jonge kinderen een ernstig verwaarloosd melkgebit. Tandartsen zien vaak dikke lagen plak en etensresten in het hele gebit, en afgebrokkelde of tot stompjes afgesleten tanden.

Daarnaast constateren ze geregeld ernstige ontstekingen en abcessen in de mond. Die zijn soms zo vergevorderd dat ze het kaakbeen aantasten. Dat heeft in een enkel geval een levensbedreigende situatie tot gevolg.

De gegevens komen uit een onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. De 66 tandartsen die hieraan meededen, melden samen bijna 10.000 gevallen van verwaarlozing bij kinderen tussen twee en zeven jaar. Op basis van dat aantal komt de landelijke tandartsorganisatie KNMT op het aantal van 40.000 ernstig verwaarloosde kindergebitten.

Oorzaak is de vele hoeveelheid zoetigheid die de kinderen eten. Ook mijden ouders de tandarts of gaan ze pas wanneer de pijn bij hun kinderen ondraaglijk is.

Bij aangetaste gebitten zijn tanden vaak niet meer te redden en moeten er tanden en kiezen worden getrokken. Een kwart van de tandartsen moet kinderen doorverwijzen naar een gespecialiseerde kindertandarts of kaakchirurg.

Bron: RTL Nieuws

Gerelateerd

  • Modetrends die we in 2017 kunnen verwachten

  • Daphne Feller: “De wereld is er klaar voor om wat dieper in zichzelf te duiken”

  • Saron Petronilia

  • In de spotlight: sprekerscoach Jessika Lynch van Revolve Communications en WomenTalkTech