Deze 5 etenswaren geven je winterse huid een oppepper

Een gure wind, koude neerslag en een erbarmelijke vriestemperatuur zijn nou niet bepaald weercondities waar je blij van wordt. Niet alleen voor je humeur, maar ook voor je huid is de winter niet het beste seizoen. Gelukkig kan het eten van bepaalde voedingswaren al uitkomst bieden!

Droogheid, irritaties, ontstekingen: het is geen pretje, zo’n winterhuid. Uit onderzoek van American Journal of Clinical Nutrition is gebleken dat een rijke hoeveelheid aan vitamine C ervoor kan zorgen dat mensen minder rimpels en een minder droge huid hebben. Hier zijn vijf etenswaren, rijk aan verschillende vitamines, die je kunnen helpen met het beschermen en herstellen van je huid tijdens deze winterse maanden:

1. Zoete aardappel

Pak eens deze zoete vrienden uit het schap in plaats van de gewone aardappel. Ze bevatten een hoge dosis van vitamine A, die je helpt bij het egaliseren van je huid, en van betacaroteen. Die stof verstevigt de beschermlaag van je huid en houdt de hydratatie op pijl. Zo krijgen je winterse huidcellen een gezonde boost!

2. Boerenkool

Deze typisch Hollandse kost is niet voor niets een gerecht wat elke winter weer terug komt. Een handvol boerenkool bevat al je dagelijkse hoeveelheid vitamine A en vitamine C, voor een stevigere huid. Onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition toont aan dat een dieet rijk aan vitamine C ervoor zorgt dat deelnemers minder last van rimpels en een droge huid hebben. Vanavond boerenkool stamppot op het menu?

3. Eieren

Een eitje extra in de winter is helemaal niet zo’n slecht idee. Eieren bestaan namelijk uit behoorlijk wat goede voedingsstoffen, waaronder vitamine A, E, D én B5. Vitamine B5 bevat grotendeels pantotheenzuur, wat de vorming van gezonde huidcellen stimuleert. De vitamine D in eieren ondersteunt het produceren van de stof collageen. Collageen vermindert rimpels, cellulitis en striae. Wie zegt er nu nog nee tegen een eitje?

4. Citrusvruchten

Fruit geeft je energie, dat is inmiddels algemeen bekend. Citrusvruchten zoals sinaasappel, citroen, grapefruit en limoen zijn in de winter éxtra goed voor je, want ze bevatten allemaal veel vitamine C. Niet alleen jijzelf, maar ook je huid krijgt hier een flinke oppepper van. Je huid oogt jonger en krijgt een mooie, gezonde gloed. En zeg nou eerlijk, wie wil dat niet?

5. Zalm

Niet iedereen vindt het lekker, maar toch is deze roze wondervis een verstandige keuze in de winter. Zalm bevat veel omega-3 vetzuren, die je helpen om het vocht in je huid vast te houden. Een goede portie zalm beschikt ook over een flinke dosis vitamine D. Hierdoor voorkom je acne, eczeem en een geïrriteerde, rode huid. Waar vis al niet goed voor is!

Gerelateerd

  • De andere, vrouwelijke Mozart

  • Cornelie Weller van Publicis One: “Ik word heel blij van tevreden werknemers”

  • Gelijk is Anders

  • Mom Comic: cartoons over het leven van een moeder