TheNextWomen Pitch Award: zeggenschap over je eigen pensioen bij BrightPensioen

We belichten iedere week een inspirerende vrouw die genomineerd is voor TheNextWomen Pitch Award. Deze week: Karin Jakobsen, mede-oprichtster van BrightPensioen. “Voor velen is het pensioen de grootste uitgave die ze in hun hele leven doen, toch heeft men daar helemaal niets over te zeggen. Sinds de komst van ons initiatief begin 2015 is dat verleden tijd.”

Als zelfstandigen vonden Jakobsen en Annemieke Beijerinck geen mogelijkheid om hun pensioen op te bouwen op een manier die hen aansprak. Ze keken ervan op dat ze alleen bij commerciële banken of verzekeraars terecht konden. Het motiveerde hen om zich in het onderwerp te gaan verdiepen en wat bleek? Het was mogelijk om zelf een pensioeninitiatief te lanceren. Om kostenefficiënt te kunnen opereren was het wel noodzakelijk dat meer deelnemers zich bij de instelling zouden aansluiten. Het idee voor BrightPensioen was geboren.

“Sparen voor pensioen is veel voordeliger dan gewoon sparen”

BrightPensioen is voor iedereen die zelf zijn of haar pensioen moet regelen, dat zijn voornamelijk zelfstandigen maar ook sommige werknemers. Financieel directeur Jakobsen: “Nederlanders krijgen op hun AOW-leeftijd een AOW-uitkering, die is gebaseerd op het minimumloon. Als je hier niet van wilt of kunt rondkomen en als je weinig tot geen pensioen van een werkgever krijgt, zul je aanvullend moeten sparen. Het is aan te raden om dat te doen, omdat je bij het sparen van je pensioen door fiscale voordelen ongeveer de helft meer overhoudt dan bij gewoon sparen.”

In een notendop wat pensioen inhoudt:

https://www.youtube.com/watch?v=Kc1t3PNj84s

Deelnemers die hun online pensioenregeling bij BrightPensioen openen, geven zelf aan wanneer ze met pensioen willen gaan en hoeveel ze hiervoor willen inleggen. Jakobsen: “Wij passen op basis van deze informatie het risicoprofiel van hun beleggingen aan. Zo bouwen we tien jaar voor hun pensioendatum het beleggingsrisico steeds verder af. Ons doel is om alle deelnemers via beleggingen een marktconform rendement te geven.”

“Pensioenaanbieders snoepen een percentage af van je vermogen”

“Wat ons initiatief onderscheidt van andere pensioenaanbieders? Velen van hen zijn niet transparant. Ze brengen een percentage van de inleg en de pensioenpot van hun klanten in rekening. Naarmate het vermogen van hun klant groeit, des te meer geld ze zichzelf toe-eigenen. Zo kan het zijn dat ze in het eerste jaar vijftig euro van jouw inleg en pensioenpot afsnoepen en dat dat jaren later is opgelopen tot vijfduizend euro. Deze kosten hebben ze verborgen in fondskosten, waardoor klanten vaak alleen merken dat hun vermogen steeds minder snel groeit. Wij vinden het niet logisch dat pensioenaanbieders steeds meer aan een klant gaan verdienen, terwijl ze dezelfde diensten leveren. Wij blijven daarom van je gespaarde geld af en hanteren een lidmaatschap van 210 euro per jaar voor onze diensten. Daarnaast beleggen wij, vanaf volgende maand volledig duurzaam, tegen een kostprijs.”

“In de beginjaren zijn onze deelnemers door ons unieke verdienmodel bij ons duurder uit dan bij concurrenten, maar op langere termijn zijn we goedkoper voor iedereen die jaarlijks meer dan tweeduizend euro voor zijn of haar pensioen opzij zet; dat komt dus doordat wij niets van hun vermogen afsnoepen.”

 Financieel directeur Karin Jakobsen, ict-directeur Annemieke Beijerinck en commercieel directeur Sjaak Zonneveld
Commercieel directeur Sjaak Zonneveld, ict-directeur Annemieke Beijerinck en financieel directeur Karin Jakobsen (v.l.n.r)

“Deelnemers kunnen zelfs ons als het bestuur ontslaan”

Om te laten zien dat ze het beste met hun deelnemers voor hebben, geeft BrightPensioen hen aandelen in het bedrijf. Jakobsen: “Voor velen is het pensioen de grootste uitgave dat ze in hun hele leven doen. Het is daarom van de zotte dat klanten van pensioenaanbieders daar helemaal niets over te zeggen hebben. Bij ons is dat wel het geval.”

Deelnemers van het pensioeninitiatief betalen eenmalig honderd euro. Hier krijgen ze aandelen en daarmee zeggenschap in het bedrijf voor terug. Jakobsen: “Op een gegeven moment hebben de deelnemers samen zoveel zeggenschap dat ze zelfs ons als bestuur kunnen ontslaan. Dat motiveert ons natuurlijk om te doen wat de meerderheid van onze deelnemers wil. Waarom we zo opereren? Ik ben van mening dat het in de huidige samenleving niet alleen maar om het behalen van winst moet draaien, maar dat je ook moet bijdragen aan een betere samenleving. Daarnaast helpen deelnemers het bedrijf ook groot te maken als ze er enthousiast over zijn.”

In een notendop wat BrightPensioen hun deelnemers biedt:

https://www.youtube.com/watch?v=ELV-5dxXEKQ

Lees ook:

 

Gerelateerd

  • In de spotlight: Helene Spork van FC de Krachtpatsers

  • “Facebook maakt net zo gelukkig als trouwen”

  • Bizarre trend: dikke lippen door wasabi

  • De relatie tussen de corona pandemie en de toename van eetproblematiek