TheNextWomen Pitch Award: online platform Ligo biedt juridische diensten voor een prikkie

De komende weken belichten we een aantal inspirerende vrouwen die genomineerd zijn voor TheNextWomen Pitch Award. Deze week is de eer aan Wendy Bogers. Ondernemers kunnen via haar online platform Ligo voor slechts een paar tientjes per maand talloze juridische diensten afnemen. Bogers: “Juridische diensten zijn peperduur, waardoor veel ondernemers hun zaken niet goed op orde hebben met claims tot gevolg. Hier brengen wij verandering in.”

Innovatie in de juridische sector wordt volgens Bogers door advocaten en notarissen ver buiten de deur gehouden. Ze krijgen bakken met geld voor hun diensten en omdat ze per uur betaald krijgen, denken ze er niet over na hoe ze efficiënter kunnen gaan werken. Bogers, oorspronkelijk advocate van beroep, is daar een uitzondering op: “Ik werkte destijds bij advocatenkantoor Baker & Mckenzie. We verkochten daar voor duizenden euro’s kant-en-klare documenten, we moesten alleen een paar namen en variabelen aanpassen. Dat kan veel goedkoper, dacht ik.” In eerste instantie wilde Bogers alleen software ontwikkelen voor het automatiseren van contracten, maar dat idee mondde uit tot een platform waar ondernemers voor een relatief laag bedrag talloze diensten kunnen afnemen. Volgens Bogers een gat in de markt: “Veel startende ondernemers kunnen de torenhoge bedragen voor juridische diensten niet ophoesten, waardoor ze grote risico’s lopen. Dat probleem is sinds de komst van het online platform Ligo afgelopen september verleden tijd.”

“Juridische zaken in een handomdraai regelen”

Ligo werkt met een membershipmodel; ondernemers kunnen voor 39,95 euro per maand gebruikmaken van talloze juridische diensten. Bogers: “Het platform combineert alle juridische diensten die een ondernemer nodig heeft: van het onbeperkt downloaden van contracten op maat tot het bellen met topadvocaten voor advies en van juridische documenten veilig in de cloud beheren tot het ontvangen van offertes van advocaten binnen één dag. Dat alles kunnen ondernemers met een paar muisklikken regelen via hun eigen dashboard.”

Bogers
Bogers

Daarnaast lanceert Ligo komende week zogenoemde ‘workflows’, dat zijn stappenplannen die het inzichtelijk maken wat ondernemers in een bepaalde situatie moeten doen. Bogers: “Veel ondernemers gaven aan dat het voor hen niet helder is wat ze juridisch allemaal moeten regelen bij het opstarten van hun bedrijf en hoe ze hun onderneming goed kunnen beschermen. Ook in andere gevallen is het voor hen onduidelijk wat ze allemaal in orde moeten maken, bijvoorbeeld bij het aannemen van een eerste werknemer of het overdragen van aandelen. Bij ons kunnen ze binnenkort door middel van checklisten stapsgewijs zien welke juridische stappen ze in een bepaalde situatie moeten zetten. We leveren hierbij ook producten aan die onze klanten op dat moment nodig hebben. Al met al leveren wij op ons platform dus juridische diensten tegen een fractie van de tijd, kosten en complexiteit van traditionele juristen.”

Topadvocaten voor een gereduceerd bedrag

Bogers legt uit hoe het mogelijk is dat ze een stuk goedkoper zijn dan concurrenten: “Zoveel mogelijk processen zijn bij ons geautomatiseerd. Wij hebben bijvoorbeeld modelcontracten opgesteld. Mochten klanten zelf nog aanpassingen willen doen aan het document op maat, dan kunnen ze daarvoor gratis advies inwinnen bij onze specialisten.” Bij complexere zaken kunnen ondernemers via Ligo in contact komen met topadvocaten en -juristen. De specialisten moeten verplicht een vast bedrag hanteren en vragen vaak een gereduceerd bedrag. Bogers: “Dat zijn ze niet verplicht, maar is wel wenselijk. Mochten ze ervoor kiezen om toch hun normale tarief te vragen, dan zijn ze minder interessant voor onze klanten dan andere specialisten die hun diensten via ons platform wel met korting aanbieden. Waarom advocaten en juristen zich in instantie bij ons aansluiten? Wij verzorgen hun marketing en sales en het platform zorgt voor een berg aan potentiële klanten voor hen.”

Bogers
Bogers

Bogers strijdt samen met tien andere getalenteerde vrouwen voor TheNextWomen Pitch Award. De meeste innovatieve startups pitchen tijdens TheNextWomen Innovation Summit op 23 mei hun bedrijf voor een jury van deskundigen, investeerders, pers en adviseurs.

Lees ook:

Gerelateerd

  • Margje de Koning

  • Hoe word je binnen een jaar betaald keynote spreker? Deel 1

  • Kinderen kunnen hun eigen outfit ontwerpen

  • not jet: de jas is de nieuwe jurk