Teddy Bear Hospital in UMCG Groningen

Dokters in witte jassen, spuiten of gips: voor kinderen kan dit allemaal erg beangstigend zijn. Het doel van het Teddy Bear Hospital is om die angst voor dokters en ziek zijn weg te nemen. Het project zal volgende week voor de twaalfde keer in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) plaatsvinden, zo schrijft Groningen.nieuws.nl.

Het Teddy Bear Hospital is een rollenspel, waarbij bijna 700 kleuters van verschillende basisscholen hun eigen teddybeer of andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Hiervoor is een van de patio’s van het UMCG omgebouwd tot een klein ziekenhuis met wachtkamers, spreek- en behandelkamers.

Studenten geneeskunde van het UMCG spelen de rol van dokter en de knuffels die van patiënt. De kinderen begeleiden hun knuffel tijdens het bezoek aan de dokter en hoeven dus zelf geen onderzoek of behandeling te ondergaan. Wel worden ze door de dokters gevraagd te assisteren bij het onderzoek, de behandeling of zelfs een ‘operatie’.

Berenapotheek

Farmaciestudenten runnen een ‘Berenapotheek’ bij het Teddy Bear Hospital. De kinderen kunnen ‘medicijnen’ (snoeppilletjes en limonadedrankjes) voor hun knuffel ophalen met een recept dat ze van de dokter hebben gekregen.

Naast het doel om de eventuele angsten bij de kinderen weg te nemen, hebben de studenten geneeskunde, die het Teddy Bear Hospital organiseren, zelf ook iets aan het project door hun communicatieve vaardigheden met kinderen te trainen.

Twaalfde keer

Het Teddy Bear Hospital wordt voor de twaalfde keer in het UMCG georganiseerd door de International Federation of Medical Students Associations (IFMSA), een internationale organisatie van medische studenten, waar IFMSA-Groningen deel van uitmaakt. Het project is naast Groningen ook in andere steden en landen een succes.

Gerelateerd

  • In de spotlight: directeur Stichting Dutch Dream Foundation Zehra Dogan

  • Een enkeltje naar Mars? Laurel Kaye ziet het wel zitten!

  • Boek Monica Geuze blijft populair

  • Dresscode voor een bruiloft: wat doe je aan?