Succesvol onderhandelen over salaris: 10 tips voor vrouwen om hun waarde om te zetten in geld

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft grote bedrijven opgeroepen om opnieuw te rapporteren over de man-vrouwverhouding in de top van hun bedrijf. En dat is niet voor niets, want zonder deze eis slagen vrouwen er namelijk minder in om in topposities te komen en blijven ze minder betaald krijgen. Salaris is een essentieel aspect van onze professionele groei en financiële zekerheid en het vermogen om daar effectief over te onderhandelen is van groot belang voor je carrière. Toch blijkt uit onderzoek dat vrouwen vaak minder geneigd zijn om te onderhandelen dan mannen. Hoe kun je zo’n salarisonderhandeling eigenlijk het beste aanpakken? Wij delen 10 tips. 

1. Ken je waarde

Het begint allemaal met zelfbewustzijn. Voordat je een salarisonderhandeling ingaat, is het cruciaal om je eigenwaarde te begrijpen. Onderzoek de branche- en functiestandaarden om te weten wat een eerlijk salaris is voor jouw positie en ervaring. Overweeg ook je prestaties en verantwoordelijkheden in je huidige rol. Hoe meer je weet over wat je waard bent, hoe sterker je positie zal zijn in de onderhandelingen.

2. Oefen je pitch

Een goed voorbereide pitch is de sleutel tot succesvol onderhandelen. Oefen wat je wilt zeggen en hoe je het wilt zeggen. Focus op je prestaties, vaardigheden en hoe ze hebben bijgedragen aan het succes van je werkgever. Wees specifiek en onderbouw je verzoek met cijfers en voorbeelden.

3. Timing is alles

Kies het juiste moment om te onderhandelen. Dit kan zijn tijdens een jaarlijkse beoordeling, voorafgaand aan een promotie, of wanneer je extra verantwoordelijkheden hebt opgenomen. Het is ook raadzaam om te onderhandelen voordat je een nieuwe functie accepteert, omdat het moeilijker is om eenmaal geaccepteerde salarissen te heronderhandelen.

4. Wees flexibel en open voor compromissen

Het is belangrijk om te begrijpen dat onderhandelingen een proces zijn. Wees bereid om te luisteren naar het standpunt van je werkgever en open te staan voor compromissen. Dit toont aan dat je een constructieve en samenwerkende houding hebt.

5. Ken je marktwaarde

Blijf op de hoogte van de huidige markttarieven voor jouw functie en sector. Dit helpt je te begrijpen of je salaris concurrentieel is. Er zijn verschillende online bronnen en salarisgidsen beschikbaar om deze informatie te verzamelen.

6. Onderhandel over het geheel

Salaris is niet het enige aspect dat kan worden besproken tijdens onderhandelingen. Denk aan andere voordelen, zoals flexibele werktijden, extra vakantiedagen, bonussen, opleidingsmogelijkheden, of een betere pensioenregeling. Het is mogelijk dat je werkgever bereid is om op andere manieren aan je tegemoet te komen.

7. Wees zelfverzekerd

Een van de grootste obstakels bij salarisonderhandelingen is gebrek aan zelfvertrouwen. Onthoud dat je de onderhandelingen niet voert als persoon, maar als een professional. Wees overtuigd van je eigen waarde en laat dat in je houding en communicatie zien.

8. Houd emoties onder controle

Probeer tijdens de onderhandelingen je emoties onder controle te houden. Emoties kunnen de communicatie bemoeilijken en tot conflicten leiden. Blijf kalm, beleefd en gefocust op de feiten.

9. Verzamel bondgenoten

Het kan nuttig zijn om collega’s, mentors of vrienden te betrekken bij de onderhandelingen. Ze kunnen je helpen bij je voorbereiding, feedback geven op je pitch, en je zelfvertrouwen versterken.

10. Laat je niet ontmoedigen

Het is mogelijk dat je werkgever niet onmiddellijk akkoord gaat met je verzoek. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Het is een proces, en het kan enige tijd en herhaalde inspanningen vergen voordat je het gewenste resultaat bereikt.

Het is enorm belangrijk dat vrouwen de barrières doorbreken die hen ervan weerhouden om te onderhandelen over hun salaris op een manier die eerlijk en effectief is. Door jezelf voor te bereiden, je waarde te kennen en zelfverzekerd op te treden, kun je met succes onderhandelen over een salaris dat recht doet aan je kwalificaties en prestaties. Salarisonderhandeling is niet alleen een recht, maar ook een noodzakelijke stap om de loonkloof te verkleinen en gelijke beloning voor gelijk werk te bevorderen.

Gerelateerd

  • Lustpil voor vrouwen, flibanserin geheten, blijkt lustdodend

  • Marianne Kuiper

    In de spotlight: Marianne Kuiper van Efficient Hotel Partner

  • Vrouw negatiever over gezondheid dan man

  • Een enkeltje naar Mars? Laurel Kaye ziet het wel zitten!