In de spotlight: José Vreeswijk van Our Life Project

José Vreeswijk (48) is uitvoerend producent, tv-maakster en manager van diverse artiesten. Daarnaast is ze samen met twee collega’s initiatiefneemster van Our Life Project, waarmee ze zich inzetten om eenzaamheid onder jongeren bespreekbaar te maken. “Niemand deelt op Facebook: ‘Ik heb een rotdag omdat mijn ouders gaan scheiden’ of ‘Ik voel me eenzaam, omdat mijn buurmeisje net aan kanker is overleden’.”

José werkt vanuit al haar verschillende werkzaamheden al langer met jongeren. “Ik kreeg steeds vaker van jongeren te horen dat ze zich eenzaam voelen. Naar aanleiding van deze gesprekken begon ik ook te delen dat ik me in het verleden eenzaam heb gevoeld, en soms nog steeds. Ik heb in mijn leven al veel dierbaren verloren, waaronder twee partners, allebei mijn ouders en mijn zus. Dat doet wat met je.”

Presentatrice en danseres Anna-Alicia Sklias, één van de artiesten in het management van José, kreeg, omdat zij op televisie open is over het feit dat ze zich een lange tijd eenzaam voelde, ook al had ze veel vriendinnen, veel reacties van jongeren die zich ook eenzaam voelden. Zij bleek een goed voorbeeld te zijn voor jongeren, omdat ondanks dat ze zich niet altijd lekker in haar vel voelde, ze toch de mediawereld heeft weten te bestormen. “Naar aanleiding hiervan hebben we samen picknicks georganiseerd voor jongerenverenigingen, waarbij we vertelden waarom wij ons soms eenzaam voelden. De aanwezige jongeren waren altijd onder de indruk van ons verhaal, omdat ze zich niet konden voorstellen dat je je eenzaam kunt voelen als je een goede baan hebt of op televisie komt.”

Na diverse picknicks zijn er tien meiden gekozen om voor Our Life Project te gaan vloggen over eenzaamheid en werd Anna-Alicia als BN-er het gezicht van het project. Ze kregen veel positieve reacties. “Mensen vonden het stoer dat ze over eenzaamheid durfden te praten. Ook hebben de vlogsters een aantal BN’ers geïnterviewd, waaronder Henny Huisman, met de vraag hoe zij met eenzaamheid omgaan. Uiteindelijk zijn we via een contact van mij in de Tweede Kamer terechtgekomen om ons verhaal te doen en is het balletje gaan rollen. De Gemeente Amsterdam wilde onze plannen ondersteunen en nu organiseren we één keer in het half jaar een evenement.”

“Al is het maar één jongere die er sterker uitkomt, daar doen we het voor”

Zaterdag 11 februari is het weer zo ver. “Honderd jongeren kunnen tijdens Our Life Project 2.0 workshops volgen. Dit event is in het leven geroepen, omdat er zoveel jongeren aansluiting voelden met de vlogs, maar vervolgens niet zo goed wisten wat ze met hun eenzaamheid aan moesten. Door de events komen jongeren in contact met elkaar en wordt het taboe doorbroken. Al is het maar één jongere die er sterker uitkomt, daar doen we het voor.”

In de Tweede Kamer

Waarom voelen zoveel jongeren zich vandaag de dag eenzaam? José: “Ik denk dat er vroeger meer verbinding was binnen het gezin. We aten met z’n allen en we maakten meer tijd voor elkaar. Nu is dat anders. Dat komt omdat beide ouders vaak werken. Daarbij laten jongeren op sociale media alleen maar hun leuke leven zien, zoals nieuwe gympen, vakanties en dat ze het zo leuk hebben met vrienden. Maar niemand zegt: ‘Ik heb een rotdag omdat mijn ouders gaan scheiden’ of ‘Ik voel me eenzaam, omdat mijn buurmeisje is overleden aan kanker’. Ze vertellen vooral hoe goed het wel niet gaat. Hierdoor communiceren jongeren onderling niet zo snel meer als het minder gaat.”

Ben je tussen de 18 en 25 jaar oud bent en wil je graag aanwezig zijn bij Our Life Project 2.0? Klik dan hier om je aan te melden.

Gerelateerd

  • ‘’Posters Suit Supply racistisch en seksistisch’’

  • Fashiontrends voor aankomende herfst

  • Praktische drinkfles die borstvoeding nabootst

  • In de spotlight: kunstenaar Fleur Pierets