Stylingcoach: “Het maakt geen moer uit of je maat 36 of 46 hebt”

Judith Verschuren is stylingcoach in Amsterdam en begeleidt vrouwen om hun eigen stylist te worden. Ze is niet zomaar een stylist, maar laat vrouwen inzien dat kleding een verlengstuk is van wie je in essentie bent. “Ik vertaal wie jij van binnen bent naar buiten toe. Ik heb een talent om bij vrouwen te zien welk deel zij nog verborgen houden, maar wat wél heel graag gezien wilt worden.”

Ze ziet het als haar missie om vrouwen hun ware schoonheid te laten ontdekken. Dit staat los van het lichaam, maar gaat om wie je in essentie bent. “Veel vrouwen richten zich op wat zij niet mooi vinden aan zichzelf. Ze zien alleen een te dikke buik of brede heupen in de spiegel. Ik verleg die focus naar het onderstrepen van hun kwaliteiten en wie ze in essentie zijn. Ik merk dat dit een enorm verschil maakt in de mate waarin vrouwen zichzelf mooi vinden.”

Judith gaat mee winkelen, ruimt kledingkasten op en heeft speciale trajecten en programma’s waarbij vrouwen een gehele make-over krijgen. “We worden altijd beïnvloed door trends, maar trends interesseren mij niets. Wat mij betreft is authenticiteit dé trend en dat we laten zien wie we werkelijk zijn. Ik voorspel dat dit steeds belangrijker gaat worden. In het leven van elke vrouw komt er een moment dat je denkt ‘het is mooi geweest, nu wil ik laten zien wie ik ben en ga ik me niet langer verstoppen’. En ja, dat is het allerspannendst.”

Mooi zijn of mooi voelen heeft niets met je maat te maken

Wat kunnen we doen om onze eigen stylist te worden? “Zorg dat je kledingkast een schatkamer wordt, waar alleen nog maar topstukken in hangen die jou laten stralen. Het is belangrijk dat we eerlijk zijn als we voor onze kast staan, want de meeste kledingkasten spreken middelmatigheid uit en zeggen ‘uitverkoop, rommel en dingen die we niet meer dragen of passen.’ En wat willen we wél? “Dat je kleding een weerspiegeling is van jou en hoe mooi je bent.”

Privé foto

Wat praktische tips van Judith:

  • “Ontdoe eerst je kledingkast van middelmatigheid en doe alle items weg die een mankement hebben, te groot of te klein zijn, of die hun beste tijd hebben gehad. Vraag jezelf af: is dit een topstuk en doet dit mij recht of niet?”
  • “Het is belangrijk dat je een idee krijgt van wat je in kast wilt hebben hangen. Dit heeft te maken met wat je wilt uitstralen. Stel jezelf de vraag wat jou uniek maakt. Wie ben jij en hoe wil je je daarbij kleden? Probeer jezelf in drie woorden te omschrijven of maak een collage van kleuren en vormen van wie jij bent.”
  • “Als je weet wat bij je past, kan je gericht gaan winkelen, dus ook in de uitverkoop en tijdens sample sales. Het hoeft niet duur te zijn, als het maar bevestigt wie je bent. Als je in een winkel staat, ongeacht de prijs, vraag jezelf dan af: helpt dit kledingstuk om mij te laten stralen of is het stiekem toch weer het zoveelste truitje? Dus ga niet af op ‘oh het is maar 20 euro’.”

Volgens Judith oordelen veel vrouwen over zichzelf, terwijl het niet te bedoeling is dat we ons hele leven ons lichaam afkraken. “Wees bereid om je lichaam te omarmen zoals het is en het te omlijsten met kleding die jou laat stralen. Het maakt geen moer uit of je maat 36 of 46 hebt, iedereen kan er geweldig uitzien.”

Gerelateerd

  • In de spotlight: Xanne Jelgerhuis Swildens – Zantman van Little Favorites

  • In de spotlight: directeur Swink Niels van Buren

  • Borstvoeding geven als je niet zwanger bent geweest

  • In de spotlight: Ineke Schimmelpenningh van Ouder worden in eigen huis