Stoorzenders: hoe ga je om met al die schermen binnen een gezin?

Een van de grootste irritaties binnen huishoudens is de tijd die we doorbrengen achter ‘een scherm’. Of het nu social media, internetten of gamen is, er is onderling veel irritatie, strijd en onbegrip. Helemaal als jonge kinderen er constant om zeuren, pubers niet zonder willen en ouders het scherm als middel inzetten als ze behoefte hebben aan rust. We denken dat we niet meer zonder kunnen, maar niets is minder waar!

Als coach geloof ik stellig dat het heel belangrijk is om ‘stoorzenders’ onder de loep te nemen door hier met elkaar over in gesprek te gaan. En er samen heldere afspraken over te maken. Dat scheelt veel irritatie en levert vooral veel begrip op.

Zelfs de mini’s kunnen hier baat bij hebben. Bijvoorbeeld, ‘als het avondeten wordt klaargemaakt mag je op de IPad’. Of ‘als jij je aangekleed hebt, mag je Zapp op TV kijken tot we naar school gaan’. Vanaf een jaar of 6 kan je met elkaar hele concrete afspraken maken. Het gaat er niet zozeer om wélke afspraken je maakt, maar dát je afspraken maakt. Temeer omdat je binnen een huishouden vaak te maken hebt met verschillende leeftijden, voorkeuren, jongens en /of meisjes.

Zo zegt Bo van acht: “Als we minder op de computer spelen, spelen we in het echt meer met elkaar”. En geeft Fleur van tien aan: “Ik vind het fijn dat na het avondeten niemand meer online gaat, het is nu thuis een stuk gezelliger!”

Duidelijke afspraken

Het is overigens cruciaal dat deze afspraken niet worden opgelegd, maar in overleg tot stand komen. Als je hierbij advies of een richtlijn zoekt, kijk dan bijvoorbeeld op mediaopvoeding.nl. Hoe duidelijker de afspraken, hoe minder strijd. Klinkt simpel en dat is het ook. Als bedrijven geen regels hanteren, is het binnen een paar dagen een apenkooi. Hetzelfde geldt voor je gezin. Regels scheppen duidelijkheid en zorgen voor rust.

Hier samen aan werken brengt je niet alleen dichter bij elkaar, het schept een uniek kompas. Een kompas dat met je gezin mee groeit en je alles tegenaan kan leggen; van broodbeleg tot avondeten, van tv programma’s tot vakantiebestemming. Maak het voor jezelf en je gezin makkelijker en leuker door te werken aan je eigen kompas. En stoorzenders zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Dit artikel is geschreven door onze gasthoofdredacteur Sofie Frankenhuis. Zij werkt als coach voor kinderen, ouders en gezinnen.

Gerelateerd

  • “Facebook maakt net zo gelukkig als trouwen”

  • Anticonceptie: doe jij aan double Dutch?

  • Onderzoek naar kansen tijdelijk designmuseum

  • ShortsTV lanceert UNWomen TV