In de spotlight: transgendervrouw Daniëlle Steenbrink

Ieder mens is anders. Toch leidt dit helaas nog vaak tot discriminatie. Transgendervrouw Daniëlle Steenbrink is vastberaden om ‘awareness’ te creëren over het zijn van een transgender. Ze legt bijvoorbeeld haar gehele transformatieproces van man naar vrouw vast in video’s en spreekt op scholen en evenementen. “In gender denken is iets van vroeger. Het niet snappen komt vaak door het niet weten. Dat kan zich uiten tot onbegrip en verafschuwing, of zelfs extreme haat”.

Vanaf zevenjarige leeftijd voelde Daniëlle zich al niet wie ze hoorde te zijn. “Het vrouw zijn is een sterk en trots gevoel en dat is iets wat ik toen al ervoer. Ik keek graag naar andere meisjes om ervan te leren, maar tegelijkertijd dacht ik bij mezelf dat ik maar vrede moest sluiten met het feit dat ik nooit een volwaardige vrouw zou kunnen zijn. Oh boy, wat zat ik fout!” Daniëlle bevindt zich nu middenin het transformeringsproces dat haar beetje bij beetje steeds meer vrouw maakt. In video’s laat ze zien aan haar volgers wat daar allemaal bij komt kijken. “Ik ben er heel open over en ik combineer dit met een dosis herkenbare humor. Daardoor verbinden mensen zich aan mij en vergeten ze het nooit meer. Dat mensen respect voor mij hebben, laat me trots voelen”.

Schreeuw om aandacht

Op veel verschillende manieren doorbreekt Daniëlle het transgendertaboe, maar haar rode draad is toch de mensen erop attenderen dat diversiteit iets prachtigs is. “Dik, dun, alternatieve kledingstijl of niet, iedereen straalt op haar of zijn eigen manier. In deze tijd hoort eigenlijk alles mogelijk te zijn. Een vrouwelijke man in jurk, mannelijke vrouw in pak; puur geluk haal je door volledig jezelf te zijn, iets wat je niet doet als je in hokjes blijft denken. Toevallig houd ik ontzettend veel van beauty en kleding, maar dat maakt mij niet meer vrouw. Dat maakt mij iemand die geïnteresseerd is in die onderwerpen.” Dat het transgender worden of zijn een keuze is, is volgens Daniëlle een grote fabel. “‘Je zoekt aandacht’, ‘je kiest er zelf voor hoor’; als het een keuze was hadden veel van ons het niet gedaan vanwege het gepest en gezeur dat we op ons dak krijgen.”
whatsapp-image-2016-09-30-at-17-37-19

Hart onder de riem

Als ‘public speaker’ motiveert en inspireert Daniëlle iedereen in de zaal. Ook wil de sterke transgendervrouw mensen die niet goed in hun vel zitten een hart onder de riem steken en laten stralen van zelfverzekerdheid. “Ik denk dat elk persoon, voornamelijk vrouwen, zich nooit volledig zeker over zichzelf voelen. Ook ik zit nog vaak in dipjes. Iets wat ik wel altijd voor ogen wil blijven houden is dat ik met volle teugen geniet van mijn leven en van wie ik ben. Een soort ‘female empowerment’, die ik vol passie wil delen en overdragen. Ik merk dat dat bij veel andere vrouwen, én mannen, verloren is gegaan of er nooit is geweest. Genoeg ouders deden bij mij hun vaak zorgwekkende verhaal over hun ‘misschien transgender kind’, ook mensen met overgewicht, een depressie, pesterijen en liefdesproblemen; allemaal situaties waardoor je je eigen schoonheid uit het oog verliest. Ik wil er zijn om ze een steuntje in de rug te geven en mijn persoonlijke verhaal te delen.”

Transgender in virtual reality

Voor de toekomst hoopt Daniëlle ooit wakker te worden in een wereld waar vrolijkheid en diversiteit centraal staan. “Als je kijkt naar de realiteit, weet ik dat het ook altijd een droom zal blijven. De mens is namelijk het dier wat in hokjes zal blijven denken. Om het transgender zijn nog bespreekbaarder te maken en mensen blijven te inspireren ben ik bezig met allerlei nieuwe dingen. Ik wil onder andere een eigen internetshow opzetten, leerzame en leuke meet-up dagen organiseren en een virtual reality experience creëren waarin je, voor zover dat kan, voelt hoe het is om transgender te zijn. Van het presenteren en coachen probeer ik mijn beroep te maken, dat is iets waar ik ontzettend hard voor werk. Door de steun van alle mooie mensen om mijn heen en mijn eigen vastberadenheid weet ik zeker dat dat helemaal goed gaat komen.”

Lees ook:

Gerelateerd

  • Wat als al het poolijs gesmolten is?

  • Ipad en Tab kindvriendelijk

    Hoe kinderen online te beschermen

  • Aletta Jacobsprijs 2016 uitgereikt aan Drs. Petra Stienen

  • Meer experts over de toekomst